Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův mluvčí je kun*a! Proč se Paroubková ostře pustila do Ovčáčka?

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2014
19:05

Kun*a sem, kun*a tam. Slova prezidenta Zemana vzbudila rozruch. Ve stejném duchu se však nyní o jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkovi vyjádřila Petra Paroubková! Proč? Její muž nazval v minulosti mluvčího „nechutným podrazákem“. A dnes rozhodoval soud o trestu! Má jím být omluva a 50 tisíc.

Českem hýbe aféra nečekaně drsných Hovorů z Lán s nezvykle vulgárním Milošem Zemanem. Právě jeho slova dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vysvětloval na pravidelném brífinku s novináři. Vedle toho však byl sám Ovčáček předmětem soudního jednání. Soud totiž rozhodoval o slovním útoku, který na něj vedl někdejší šéf ČSSD a expremiér Jiří Paroubek. Ovčáčka v minulosti nazval „nechutným podrazákem“ a „skrznaskrz zkorumpovaným šmokem“.

Paroubek: Pokuta 50 tisíc!

Soud dnes rozhodl, že se Paroubek musí hradnímu mluvčímu omluvit! A kvůli zásahu do práva na ochranu osobnosti uhradit Ovčáčkovi zadostiučinění 50 tisíc korun. Zamítl tak Paroubkovo odvolání. Expremiér je prý připraven podat dovolání k Nejvyššímu soudu, případně se obrátit až na Evropský soud pro lidská práva.

Komentář si neodpustila ani jeho manželka Petra Paroubková. „Ovčáček, mluvčí prezidenta, je bezvýznamná ku..a! /chce se mi říct/ Bude mě taky žalovat?! Jen jsem měla chvíli zatmění a přiblížila jsem se hradnímu slovníku,“ napsala mj. na Facebooku paní Petra v narážce na Zemanovy značně kontroverzní Hovory z Lán.

Petra Paroubková se zostra pustila do Zemanova mluvčího Ovčáčka. Petra Paroubková se zostra pustila do Zemanova mluvčího Ovčáčka. | Facebook

Aféra „šmok“ a „prolhaný hlupák“

O co přitom v případu Jiří Paroubek vs. Jiří Ovčáček šlo? Vztahy expremiéra s hradním mluvčím jsou na bodě mrazu již od roku 2007. Ovčáček tehdy skončil na místě vedoucího PR a marketingu ČSSD a přesunul se mezi novináře. Podle Paroubka však předtím vynášel z Lidového domu informace a Paroubek prý přemýšlel o jeho exemplárním vyhazovu...

V červenci 2011 pak Paroubek publikoval na svém blogu článek s titulkem „Jiří Paroubek: Ovčáček je prolhaný hlupák“. Na serveru vasevec.cz reagoval na Ovčáčkův rozhovor se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Konkrétně mu vadila Ovčáčkova spekulace, že poslanec Paroubek a jeho věrní se chystají podpořit pravicovou vládu. O autorovi rozhovoru Paroubek mimo jiné napsal: „Podobné výroky tento skrznaskrz zkorumpovaný člověk opírá jen o svou bezbřehou nenávist ke mně. Být na jeho místě, už čtyři roky by si každé ráno, když se podívá do zrcadla, měl odplivnout.“

Ovčáček po článku podal žalobu na ochranu osobnosti. Tvrdil, že nepřiměřená kritika měla značný dopad do jeho osobního i profesního života. Pražský městský soud mu dal loni za pravdu v tom, že Paroubkovy výroky byly nepravdivé a hrubě dehonestující. Z původně požadovaného zadostiučinění ve výši 100 000 korun přiřkl Ovčáčkovi polovinu.

Video Herečka seriálu Ulice se živí jako prostitutka! A odsoudili Paroubka! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Paroubek označil svůj článek za glosu, tedy subjektivní polemický komentář. Upozornil také na skutečnost, že jako veřejně činná osoba musí Ovčáček snést vyšší míru kritiky než běžní občané. „Máme za to, že už se nejedná o přiměřenou kritiku. Zásah do práv pana Ovčáčka byl značný,“ zdůvodnila však dnešní rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu Romana Vostrejšová.

Omluvu musí Paroubek uveřejnit do 15 dnů na serveru vasevec.cz, kde se objevily i původní urážlivé výroky. „Jsem připraven podat dovolání. Jsem připravený jít až k Evropskému soudu pro lidská práva,“ komentoval verdikt Paroubek, podle kterého by se měl omluvit spíše prezident Zeman za vulgarity, které řekl ve vysílání rozhlasu. Jak však dnes právě Ovčáček na Hradě uvedl, Zeman se za vulgární výroky omlouvat nehodlá. 

misha46 ( 24. listopadu 2014 16:17 )

Té je mi líto

spirito ( 6. listopadu 2014 18:48 )

Správný vlez***ka

trhnisinadledvinkou ( 6. listopadu 2014 08:45 )

a nebojíš se tam sám?

annakarenina ( 5. listopadu 2014 11:36 )

tomik: to je dobry napad, mela by to zkusit. Pak by byl konecne klid.

annakarenina ( 5. listopadu 2014 11:33 )

f 3x6: No vidite, a vlak pres to nejel. Dnes mame opet pekny den, proto preji hodne pohody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa