Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hnutí Žít (mimo) Brno má průšvih a přijde o mandát: Dva kandidáti bydleli jinde!

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2014
20:00

Hnutí Žít Brno sice mohutně slavilo úspěch v brněnských komunálkách a poté i konec neoblíbeného primátora Onderky (ČSSD), jenže samo se teď dostalo do problémů. Původně recesistické hnutí narazilo na realitu - dva kandidáti neměli trvalé bydliště v Brně-střed, a tak přijde hnutí po tomhle pochybení o jeden mandát v zastupitelstvu...

Nepohlídali si trvalý pobyt a přišlo se na to. Dva kandidáti Žít Brno měli v době komunálních voleb trvalé bydliště jinde. Do komunálek se přitom kandidáti hlásí právě na základě svého trvalého bydliště... "Dva z našich 45 kandidátů neměli trvalý pobyt v Brně-středu, a proto nemohou být jejich výsledky započítány. Omluvili jsme se za to koaličním partnerům a omlouváme se i voličům," uvedl ČTK člen hnutí Svatopluk Bartík.

"Jeden z kandidátů si celý život myslel, že žije v Brně-středu. Jiná část ulice, kde žije, se tam totiž opravdu nachází, a jeho bydliště má poštovní směrovací číslo 602 00," vysvětlil Bartík s tím, že nepochybil nikdo ze zvolených zastupitelů. Druhý z kandidátů si podle něj včas zapomněl změnit trvalé bydliště, ačkoliv na adrese v Brně-středu už šest let skutečně žije.

O výsledku voleb musí soud rozhodnout do půli listopadu. Pokud stížnost na volby uzná, podle Bartíka to platnost voleb neohrozí, ale hnutí přijde o hlasy, které dva muži získali. A ztratí tak jeden mandát v zastupitelstvu. Těsné volební vítězství by však mělo udržet. Mandát však pravděpodobně připadne TOP 09.

Koalici v Brně to prý neohrozí

Na brněnskou koalici mezi Žít Brno (pokud ztratí, tak 6 mandátů), hnutím ANO (13 mandátů), lidovci (7 mandátů) a zelenými (4 mandáty) by to nemělo mít žádný vliv. Měla by mít 30 mandátů v 45členném zastupitelstvu, místo plánovaných 31. "Ztráta jednoho mandátu koalici nijak neohrozí," podotkl Bartík.

Koalici přitom zástupci stran uzavřeli minulý týden v pátek. Podepsali koaliční smlouvu a shodli se na tom, že novým primátorem Brna by se měl stát Petr Vokřál (ANO). Jeho náměstky by měli být Klára Liptáková (KDU-ČSL), Richard Mrázek (ANO), Martin Ander (SZ) a Matěj Hollan (Žít Brno), který by měl mít na starosti kulturu, zdravotnictví a sociální oblast.

 Vokřál z ANO se stane primátorem, pokud ho zvolí zastupitelé na prvním povolebním zasedání. Jeho datum však zatím není známo. "Nejprve musí Krajský soud v Brně rozhodnout o návrhu na neplatnost voleb, který v souvislosti s brněnským magistrátem přijal," řekl k tomu Vokřál.

Brno přitom doposud vedla koalice složená z ČSSD a ODS. Primátorem byl osm let Roman Onderka (ČSSD). Na Twitteru situaci kolem mandátu Žít Brno komentoval posměšně náměstek Onderky a jeho kolega z řad sociální demokracie Oliver Pospíšil.

lzitbrno ( 5. listopadu 2014 00:30 )

zabavne, jak tu nejaky chlpecek z Hollanovych deti vztekave nadava . Co by asi pan Matej Lullan delal kdyby se to stalo v CSSD kterou volil a ma ji tak rad ? To by bylo kecu a rebelie. To by bylo clanku jak se maji volby opakovat a jak maji vsichni odstoupit z funkci . No jo...uz ste velci politici a musite si vyzrat kazdou blbost stejne jako ti pred vama. BTW....co jste uz dokazali? Mesic po volbach a u nas pred domem je to stejne jako za CSSD. Vlastne horsi...nejakej idiot nam tu nechal duhove kolo (hnusne).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa