A oblíbili si ho natolik, že se město na několik generací stalo královským svatebním darem. Jako první tento zvyk zavedl portugalský král Dom Dinins, když město v roce 1282 věnoval své nastávající ženě, královně Isabele. To ale není jediná zajímavost, která je s tzv. Svatebním městem spojena.

Typická architektura v Obidosu.
Autor: profimedia.cz
Když se touláte malebnými uličkami s desítkami pitoreskních domečků nabělených vápnem se žlutou či modrou podrovnávkou, objevíte okouzlující romantická zákoutí s kytkami a atmosférou středověkého města. A ani by vás nenapadlo, že řada objektů je z velké části vystavěna znovu. V roce 1755 bylo totiž město velmi poničeno zemětřesením.

Zachovalé hradby

Jako jedno z mála měst v Portugalsku je Obidos obehnáno dokonalými a neporušenými hradbami, po nichž se i dnes můžete projít. Jen je třeba dávat si pozor, aby se vám nezatočila hlava a nespadli jste dolů, hradby nejsou opatřeny zábradlím.

Hradby i s hradem jsou původní.
Autor: profimedia.cz
Dnes byste stran dopadli na tvrdou zem, ale ještě před pěti sty lety bylo pod západní částí hradeb moře a Obidos bývalo přístavem. Dnes už se tomu nechce ani věřit, ale moře skutečně ustoupilo teprve nedávno a dnes je vzdáleno od města asi deset kilometrů. A doporučení na závěr? Navštivte město později odpoledne nebo večer, užijete si jej mnohem více a hlavně skoro sami.

Nejzápadnější místo Evropy

Portugalsko se pyšní řadou pozoruhodných míst, Cabo da Roca je však jedinečné. Je to oficiálně uznaný nejzápadnější kontinentální bod Evropy. Prostě z útesu, na němž stojí klasický maják, je další nejbližší pevnina až v Americe. Rozhodně místo, které byste měli navštívit, má své zvláštní kouzlo.

Portské mámení

Sever země, to je Porto. Prozkoumat město bude trvat několik dní, obzvlášť pokud hned první den skončíte na ochutnávce portského vína v některém nebo v některých z místních sklepů přístupných z nábřeží Ribeira. Za zkoušku stojí také jízda lodí krajem vinic po řece Douro ke španělským hranicím.

Fotogalerie
4 fotografie