video ze zadržení

Zadržení proběhlo několik měsíců poté, co semilští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení a rozběhla se „mašinerie“ zjišťování informací a rozsáhlého dokumentování trestné činnosti – distribuce drog, výroby a jejich přechovávání, které se měly osoby dopouštět. Dokumentačně se do případu zapojil i nově zřízený toxi tým. Jeho práci velice ocenil zástupce vedoucího Územního odboru Semily plk. JUDr. Mikousek. „Dokumentace takového případu je velmi složitá, tým Toxi odvedl skutečně dobrou a profesionální práci“, sdělil Mikousek.

Mezi zadrženými byl 29letý, nikdy netrestaný muž, spolu s o deset let starším, zkušenějším známým, který byl za trestnou činnost v souvislosti s drogami již souzen. Muži se napojili na „zdroj“, od kterého kupovali již hotový pervitin. Drogu pak obratem ruky prodávali dalším odběratelům, kdy si za 1 gram účtovali částku 1 200 korun.

Prodej nejprve probíhal na Turnovsku, kde mladší z dvojice bydlel. Pak ale změnil místo působiště a přestěhoval se do nájemního domu na rozhraní Semil a Jablonce nad Nisou, kde prodej pervitinu nabyl na intenzitě. Do té doby poklidnou obec začali ve velkém navštěvovat turisté. V obci začala parkovat cizí vozidla, jejichž osádky mířily ke konkrétnímu domu.(Někteří maskovali svou „návštěvu“ cykloturistikou. Přijeli skutečně s jízdními koly upevněnými na nosičích vozu, následně na nich ujeli pár metrů, zastavili u konkrétního domu a zase odjeli.Zájem všech „turistů“ byl jediný – nákup pervitinu).

Starší a zkušenější z mužů se ale nespokojil pouze s nákupem drog od jiných a následně jejich prodejem, ale chtěl se i sám podílet na jejich výrobě. Se svým společníkem proto navštívili Polskou republiku, kde naprosto legálně koupili bezmála pět set tablet léku s obsahem pseudoefedrinu, následně si pořídili i další podpůrné prostředky a vybavení a postavili si vlastní varnu, na které chtěli pervitin vyrábět a následně prodávat. Nic z toho se jim už ale nepodařilo. A to díky dobře načasované policejní razii . . . .

Kriminalisté z pětice zadržených osob obvinili dva muže: 29letého – z nedovolené výroby a jiného nakládání s OPL (dílem dokonaným a dílem ve stadiu pokusu, - z výroby a držení předmětů k nedovolené výrobě OPL - z přechovávání OPL.

39letého muže – z nedovolené výroby a jiného nakládání s OPL (dílem dokonaným a dílem ve stadiu pokusu) - z výroby a držení předmětů k nedovolené výrobě OPL

Další osoby figurují v případu jako svědci. Mladšímu z mužů hrozí až desetiletý trest odnětí svbody, 39letému pak až pětiletý trest.

Kriminalisté zatím prokazatelně zadokumentovali přes dvě desítky odběratelů. Jednalo se o osoby starší 18 let, a to z Jablonecka, Semilska i Liberecka. V celé věci probíhá I nadále velice intenzívní vyšetřování, kriminalisté zjišťují zdroj, ze kterého dvojice čerpala drogy, zjišťují a dokumentují další osoby, které byly v pozicích zákazníků. Rovněž zaslali k odborným expertízám důkazní materiál zajištěný při domovní prohlídce – tablety, různé předměty k výrobě drog, ale i usušenou marihuanu. Té kriminalisté zajistili přes jeden kilogram. . . (fotografie z domovní prohlídky naleznete pod článkem)

Jedná se již o devátých takto rozsáhlý případ spojený se zajištěním varny pervitinu od počátku fungování týmu. Již nyní mají kriminalisté rozpracovány další případy, které by chtěli realizovat do konce tohoto roku.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková tisková mluvčí PČR VIDEO: PČR