"V tuto chvíli je to vysouzené, opatrovnický soud rozhodl před smrtí chlapce kladně, že schvaluje smlouvu mezi nemocnicí a rodinou Vázlerových. Peníze rodině samozřejmě náleží, budou předmětem dědického řízení a my to nijak nebudeme zpochybňovat," řekl ředitel nemocnice Marek Zeman s tím, že s Vojtíškovým úmrtím vyjadřují rodině soustrast. 

Chlapec se narodil s poškozeným mozkem ve vinohradské nemocnici po chybě mladého lékaře, který neměl odpovídající atestaci a včas nepřivolal zkušenější kolegy. Rodina se pět let domáhala odškodného, původní návrh soudu byl 30 milionů, nakonec v mimosoudní dohodě dospěly strany k částce o deset milionů nižší. I tak je to dosud nejvyšší přiznaná částka odškodnění.

Podle dohody vzala rodina zpět žaloby, kterými se odškodnění domáhala. Žaloby se týkaly odškodnění za bolest či snížení společenského uplatnění. Nemocnice se také musela rodině veřejně omluvit. Z dlužné částky uhradila nemocnice pět procent, zbytek platí pojišťovna.

Chlapec se narodil ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v roce 2009, po plánovaném porodu byl slepý, hluchý a zcela závislý na celodenní péči. Rodiče ho krmili pomocí břišní sondy.

Soud se již dříve zabýval trestní odpovědností lékaře. Podle obžaloby nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil své povinnosti. Soud ale loni v březnu lékaře osvobodil, neprokázalo se, že skutek spáchal. Dítě vytáhla kleštěmi jiná lékařka, podle revizního posudku ale měla jednat důrazněji - rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi.

Nemocnice s oběma lékaři rozvázala pracovní poměr. Lékaře potrestala i jejich stavovská organizace. Čestná rada České lékařské komory (ČLK) zrušila loni v říjnu rozhodnutí revizní komise Obvodního sdružení ČLK pro Prahu 10 o nevině obou lékařů. Oba uznala vinnými a uložila jim odpovídající disciplinární opatření.

Fotogalerie
9 fotografií