Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zpověď rodičů, kteří přišli o syna: Proč jsme darovali jeho orgány

Autor: ljš, et - 
29. října 2014
13:06

Přišli o to nejcennější, co na světě měli. Jejich syn v lednu zemřel při tragické události a zoufalí rodiče pak dvacet čtyři hodin bojovali s otázkou, jestli mají darovat jeho orgány. Nyní se rozhodli veřejně vystoupit, aby v tom podpořili další rodiny, které toto bolestivé rozhodování čeká.

Rodiče chlapce, který letos v lednu zemřel, čekají první Vánoce bez milovaného syna. Přesto si i přes utrpení, které prožívají, mohou říct, že smrt jejich syna nebyla zcela zbytečná. Po několika hodinách se totiž rozhodli, že dají souhlas s darováním synových orgánům těm, kteří na ně s nadějí čekají.

"Neumím přesně popsat, proč jsme ten souhlas dali. Byli jsme postaveni do situace, kdy nám bylo sděleno, že je tu možnost darování orgánů. V první chvíli jsem věděl, že ten souhlas dáme. Udělali jsme to spontánně," řekl otec tragicky zesnulého chlapce.

Chlapcova maminka přiznala, že ona sama měla s tímto rozhodnutím mnohem větší problém než její manžel. "Já se musím přiznat, že první reakce byla kategoricky ne. Ale začala jsem bojovat s otázkou proč pomáhat, když mi nikdo nepomohl. Řešila jsem to 24 hodin a rozhodla jsem se, že ano," vysvětlila.

Video Zdrcení rodiče mrtvého dárce orgánů vypráví svůj příběh - Jan Jedlička, Etienne Bláha
Video se připravuje ...

Dodala také, že v rozhodování jí pomohl ještě jeden velmi důležitý fakt. "Těch pár dní navíc byla obrovská šance, jak se synem být, pořád dýchal, měl srdíčko a já mu potřebovala hodně říct, za spoustu věcí se omluvit, byly to dny, které pro mě hodně znamenaly," řekla.

Rodiče uvedli, že vědí, kdo je příjemcem synových orgánů, ale nejsou s nimi v kontaktu. "Není důležité vědět, komu jste pomohl, jestli to byla ženskánebo dítě, ale že jste někomu pomohl," vysvětlila dárcova maminka.

Manželé vystoupili na tiskové konferenci, kterou uspořádalo ministerstvo zdravotnictví, aby upozornilo na alarmující fakt, že se počet dárců orgánů v Česku snižuje. Lidí, pro které je transplantace, jedinou nadějí na život, je přitom stále mnoho. "Nedávno jsme ztratili tři čekatele, jedné z nich bylo 17 let," potvrdil přednosta transplacentra MUDr. Pavel Trunečka krutou statistiku.

Lékaři proto musí přistoupit k rozšíření dárcovských kritérií. "Už prakticky nemáme věkovou hranici pro dárce orgánů. Není výjimkou, že se jimi stávají i lidé mezi 70 a 80 lety, nevylučujeme ani nemocné s hypertenzí (vysokým tlakem, pozn. red.), cukrovkou nebo po cévních mozkových příhodách. U nich je ale nutné dělat mnohem složitější vyšetření, aby byla zajištěna správná funkce darovaných orgánů," uvedla doc. MUDr. Eva Pokorná, vedoucí oddělení odběru orgánů a transplantačních databází.

V Česku existuje předpokládaný souhlas s dárcovstvím orgánů, což znamená, že pokud se nezapíšete do registru lidí, kteří orgány darovat nechtějí, jste v případě úmrtí potenciální dárce. Rodina může vyjádřit nesouhlas, lékaři by jej ale nemuseli brát v potaz. V praxi to ale nedělají, což potvrdila i doktorka Pokorná. "Vždy akceptujeme, když rodina nesouhlasí, byť tím nedodržujeme zákon, zemřelý se nemohl vyjádřit a na orgán čeká x nemocných," řekla.

K odmítnutí bohužel dochází poměrně často. "V některých případech uvádějí jako důvod víru. Většina náboženství ovšem chápe darování orgánů jako akt lásky k bližnímu a tuto aktivitu podporuje," uvedla Pokorná s tím, že kampaň podpořil i kardinál Dominik Duka.