Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Britský chlapec, kterého unesli rodiče z nemocnice: Léčba v Česku mu pomohla!

Autor: nec - 
26. října 2014
17:59

Příběh a léčba malého Brita s nádorem na mozku, který obletěl svět, bude pokračovat v Madridu! Stav Ashyi Kinga (5) se v péči českých lékařů viditelně zlepšil! Ashya sedí, sám pije, jí, směje se a reaguje na své okolí. Je teď na něj radost pohledět.

Boj o zdraví svého syna se rodičům Brettovi a Naghemeh Kingovým vyplatilo! Dnes večer s celou rodinou a malým Asyhou odcestovali do španělské Malagy. „Ano moc se domů těšíme. Přijedeme sem ale určitě na prázdniny,“ řekla při odjezdu na letiště maminka Ashyi.

Na otázku, zda Ashyovi bude chybět Česká republika, vesele kývla hlavou. „Na začátku to vypadalo jako dlouhá doba, 6 týdnů léčby, ale jakmile jsme začali vnímat pokrok, tak poslední tři týdny uběhly velice rychle,“ řekl Blesku Ashyův otec.

Po sérii ozařování v Protonovém centru se chlapcův stav velice zlepšil. Začal reagovat na okolí, sám jí, pije, hraje si, usmívá se. „Měli bychom se vždycky ptát, zda máme skutečně všechny informace, zda jsme udělali všechno pro to, aby naše dítě dostalo to nejlepší,“ uvedl Ashyův otec Brett King.

Léčba Ashyi bude pokračovat v Madridu pod vedením nejvýznamnějšího španělského onkologa Funese, který rozhodne o dalším postupu společně s rodiči.

Ashya King se léčil v Británii, ale jeho rodiče se dožadovali léčby, která v zemi není dostupná. Proto 28. srpna odvezli do španělské Malagy bez vědomí lékařů. Británie Bretta a Naghemeh Kingových podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač.

Kingovi skončili ve Španělsku tři dny ve vazbě a Ashya v nemocnici. Po vysvětlení rodičů ale vyšlo najevo, že rodiče chtějí, aby jejich syn podstoupil protonovou léčbu a že se do Malagy vydali prodat jejich nemovitost, aby na nákladnou léčbu měli peníze.

Od počátku se hovořilo o pražském pracovišti, které souhlasilo s tím, že Ashyu přijme. „Kdyby se mě někdo zeptal, zda bych tohle podstoupil ještě jednou, neváhal bych, udělal bych to samé, i když to bylo velice riskantní,“ dodal otec malého Ashyi.

ninunka ( 28. října 2014 00:55 )

ano už jsem pochopila PS: bez toho sloganu je ale ježeček ťu ťu ťu

jaromir123 ( 27. října 2014 10:04 )

Pro méně chápavé - rakovina se neprodává a ani nedostává - o tu se lidé musí zasloužit. No a pokud se někdo postaral aby ji měl, tak po ozařování se to vrátí. Nemůžete lít do ohně benzín a volat hasiče, že to pořád hoří. Argumenty typu - on je ještě malý, tak kde k tomu asi přišel - no ať se optá u rodičů - zřejmě na tom měli podíl. A teď mi všichni nadávejte - ale příroda si jede po svých kolejích.

popocatepetl ( 27. října 2014 07:18 )

Nemyslím, že je od začátku naplánovaná. Prostě jim do klína spadla příležitost a Protonové centrum ji beze zbytku využilo k vydírání českých daňových poplatníků. Bance, která Protonové centrum vlastní poté, co jeho zakladatelé nezvládali splácet úvěry, se ale nejde divit. Divit se jde jen naivním občanům.

popocatepetl ( 27. října 2014 07:16 )

Podle vyjádření onkologů chlapečkovi pomohla REHABITITACE v Motole. Nikoliv ozařování v Protonovém centru - jeho účinek je ještě nejasný. Bohužel rodiče kvůli nedůvěře v české zdravotnictví odmítli souběžnou chemoterapii, kluk ji nastoupí až ve Španělsku. Snad pro něho nebude pozdě.

popocatepetl ( 27. října 2014 07:13 )

Lady Čejková je sice poněkud husička, ale aspoň má čistý trestní rejstřík. Nesrovnatelně horší je její nadřízená, lady Taťounová, která v něm má flastr (pravomocný flastr!) za trestný čin vydírání. (Je to ta blondýna, co se objevovala na všech fotkách a ve všech televizních záběrech).

Zobrazit celou diskusi