Hasiči v obou případech neevidují žádné zranění, škody se mohou pohybovat kolem 1,5 až dvou milionů korun. Příčina vzniků těchto požáru bude zřejmější až po návštěvě požářiště za nedělního světla.

„Hrčavský“ požár dvou dřevěných objektů, používaných jako rekreační chata, a kůlny byl na operační středisko hasičů nahlášen v sobotu večer krátce před půl osmou. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci, společně s ní 4 jednotky sboru dobrovolných hasičů (SDH) – Bukovec, Jablunkov, Mosty u Jablunkova a Návsí (ČR: celkem 31 mužů, 6 cisteren a dva dopravní automobily).

Na místo požáru dojela také jednotka slovenských profesionálních hasičů z Čadce (6 mužů a 2 cisterny) a dobrovolní hasiči z Polska z obce Jaworzynka (6 mužů a jedna cisterna).

Oheň dostali hasiči pod kontrolu během hodiny a půl, další zhruba dvě hodiny jim zabralo dohašování s rozebíráním konstrukcí objektu. Větší dřevěný dvojitý objekt měl půdorys cca 15 x 10 metrů.

Kvůli odlehlosti místa zásahu byla využívána kyvadlová doprava ze zdroje vody v polské obci Jaworzynka. Po dohašení požáru na místě zůstala jednotka SDH Bukovec, která dohlížela na požářiště a dohašovala zbylá skrytá ohniska.

por. Mgr. Petr Kůdela tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje FOTO: HZS MSK