Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nedozvíme se, koho Zeman nepozval: Hrad nezveřejní jména hostů k předávání vyznamenání!

Autor: shp, ČTK - 
24. října 2014
20:55

Na koho má prezident Miloš Zeman pifku, se dozvíme až 28. října. Prezidentská kancelář odmítla poskytnout seznam hostů, kteří se zúčastní oficiálního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. O přehled hostů slavnostní recepce požádal Český rozhlas na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Podle prezidentské kanceláře jde ale o osobní údaje, které by mohla zveřejnit pouze se souhlasem dotčených osob, vyplývá z vyjádření, které má ČTK k dispozici. Státní vyznamenání prezident Miloš Zeman předá na Pražském hradě 28. října při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu.

O ceremoniálu se v posledních dnech píše především v souvislosti s rozhodnutím prezidenta nepozvat na předávání rektory, s nimiž se v minulosti dostal do sporu. Hluboké znepokojení kvůli tomu již v tomto týdnu vyjádřilo předsednictvo Rady vysokých škol.

Na oslavy kvůli prezidentovu rozhodnutí nepřijde například europoslanec a šéf právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda. „Vaše pozvání musím odmítnout, a to v souvislosti s vaším rozhodnutím pozvat jen některé rektory českých vysokých škol. Mám totiž za to, že jde o svátek státní, a ne Váš osobní,“ napsal Svoboda v dopise prezidentovi. Z ceremoniálu se omluvila i řada rektorů, ale většina zdůvodnila neúčast jiným programem.

Kancelář prezidenta při odmítnutí žádosti o seznam pozvaných na slavnostní recepci mimo jiné uvedla, že tyto informace považuje za osobní. Poskytnout by je tak mohla pouze v případě, že by k tomu osoby daly souhlas, "k čemuž samozřejmě, s ohledem na povahu věci, nedošlo," napsal v odůvodnění ředitel odboru legislativy a práva prezidentské kanceláře Václav Pelikán s odvoláním na příslušné právní předpisy.

Český rozhlas zaslání žádosti o informace potvrdil. "O seznam pozvaných osobností jsme požádali. Chtěli jsme ho znát ze zpravodajského hlediska," sdělil ČTK mluvčí ČRo Jiří Hošna. V dokumentu se rozhlas rovněž odvolával na dřívější rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. To ale prezidentská kancelář označila za nepřípadné, neboť tehdy podle ní šlo o jinou záležitost, a to mimořádné odměny udělené vedoucímu oddělení informačních systémů.

abyss ( 25. října 2014 13:11 )

Zeman má pifku, ne prezident. Zeman se chová jako pomstychtivý zamindrákovaný senil , prezident na nic takového nemá nárok, skutečného prezidenta by nikdy nenapadlo vyřizovat si při oficiálním ceremoniálu soukromé mindráky. Co z toho plyne? Nemáme prezidenta. V čele státu stojí trapák s nízkým, trapně urážlivým myšlením na úrovni puberťáka, který nemá na výkon funkce prezidenta, jelikož ani nedokáže rozlišit soukromé záležitosti od oficiálních, kdy není sám za sebe, kdy se jako prezident musí povznést nad všechno soukromé, včetně antipatií a kdy se musí například chovat k rektorovi (politikovi, státníkovi) kterého nenávidí stejně jako ke svému oblíbenému.

e.44 ( 25. října 2014 12:09 )

Tys čekal že něco? Vždyť Zeman kecá jak otevře hubu.

e.44 ( 25. října 2014 12:07 )

No právě, je na nic a k ničemu. Ví to a může si za to sám. Ovšem akceptovat to nedokáže, tak si zvedá sebevědomí tím, že se při oficiálních příležitostech chová jako soukromá osoba a ne jako prezident. Nedochází mu v tý jeho opilecký kebuli, že se tím shazuje ještě víc.

zarazenyprd ( 25. října 2014 09:43 )

To BÝVAL státní svátek. Teď je to osobní svátek soudruha prezidenta, na který si pozve koho ON bude chtít a ne nějakou elitu národa. Náš rektor (sic pozvaný) vloni nepřijel a nebude tam ani letos. Nějaké ožralé prase mu nesahá ani po (doplň si co chceš).

bubvla ( 25. října 2014 00:36 )

Tak hlavne,Milos Zeman opravdu nikohpo nezajíma...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa