Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matěj z pasťáku: Ubodal mámu a ukazuje...

Autor: Jitka Pecharová, Tomáš Koníček - 
25. října 2014
05:02

Když je někomu dvanáct let, může i zabít, a nic se mu nestane! Jako vrah z Kmetiněvsi Robin P. (dnes 23). Ale třeba i Matěj, který v podobném věku ubodal mámu, skončil sice v pasťáku, ale dává najevo, co si myslí. Vše má na háku!

Matěj loni v březnu čekal doma na návrat adoptivní mámy Marie D. (†50) z práce, aby ji ubodal. Vadilo mu, že ho sekýrovala. Kvůli nízkému věku nešel do vězení, ale do výchovného ústavu v Děčíně-Boleticích na přísně střežené oddělení pro brutální dětské zločince.

Že by se tam trápil výčitkami svědomí? Gesto jeho zdviženého prostředníčku na jedné z Matějových fotek na Facebooku, ke kterému mají chovanci přístup (zákon ho přímo nezakazuje), hovoří za vše. A z dalších snímků, kterými se Matěj chlubí, je vidět, že si nežije špatně.

Chodí na box, surfuje na internetu, v létě se chodí koupat... Má i kamaráda. Rozumí si s Janem (14), který je v Boleticích od jara za to, že bodl šroubovákem vychovatele ve výchovném ústavu v Králíkách.

Vedení ústavu se o snímku Matěje s vulgárním gestem dozvědělo až od Blesku. „Je samozřejmě špatné, že tam je,“ řekl ředitel boletického ústavu Pavel Bártík. Snímek ale podle něj nevznikl v ústavu ani v okolí.

Matěj ho mohl pořídit a dát na sociální síť na jedné z vycházek, na které ho bere táta při návštěvách, i když mu zabil ženu. Uhlídat, co vše si chovanci dávají na Facebook, je podle něj technicky nezvladatelné. „Přijmeme však opatření a uděláme osvětu kvůli přístupu na Facebook,“ řekl.

Jak to chodí v Boleticích?

➤ budíček v 7 hodin (o víkendech a prázdninách v 9)

➤ následuje hygiena a snídaně

➤ pak mají chovanci vyučování, oběd, odpolední výuku a činnosti dle

výchovného plánu

➤ večeře je v 18 hodin

➤ po jídle následuje do 19:45 učení

➤ den končí hodnocením na setkání s vychovatelem

➤ večerka je ve 21:15 hodin (o víkendech a prázdninách ve 22 hodin)

➤ mobily dostávají chovanci od vychovatele večer na hodinu

➤ pod dohledem pedagoga mají přístup na internet, k e-mailům, Facebooku

➤ vycházky s pedagogickým dozorem nebo se zákonným zástupcem (při dlouhodobém pozitivním hodnocení i samostatná vycházka)

Mámu přepadli lupiči

„Mámu přepadli dva lupiči a ubodali ji. Zastihl jsem je doma, pořezali mě na ruce,“ řekl policii Matěj (14) z Chlumce nad Cidlinou. Policisté ale zjistili, že ženu (†50) zavraždil její adoptivní syn.

„Nezletilý pachatel se k činu doznal. Žena zemřela na následky mnoha bodných a řezných poranění,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Co se stalo v Kmetiněvsi

Brutální vražda vyděsila 1. ledna 2004 celé Česko. Barbora N. (†13) z Kmetiněvsi na Kladensku se večer nevrátila od kamarádky. Našli ji mrtvou na okraji obce. Vrah dívku pobodal a pak ji sexuálně zneužil.

Pátrací akce skončila po devíti měsících, kdy se zkoumalo asi 700 vzorků DNA, které odevzdali všichni muži z okolí. Jako vrah byl označen spolužák mrtvé dívky Robin P., kterému bylo 12 let.

Kvůli nízkému věku byl umístěn do léčebny a následně diagnostického ústavu, odkud s novým jménem vyšel v devatenácti letech s čistým trestním rejstříkem. Dál pak páchal trestnou činnost a ve čtvrtek byl poprvé odsouzen k nepodmíněnému trestu tří let za loupežné přepadení.

 

Video Poslední rozloučení s Marií D., kterou zabil její syn Matěj (14) - Foto Blesk - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

illis ( 26. října 2014 10:34 )

kraken666

obluda.pb ( 25. října 2014 21:54 )

Ukončit to, dokud je čas

marlen52 ( 25. října 2014 20:29 )

až se dostane z pasťáku tak opět někoho zabije.je to v něm.zas jeden na trest smrti.

tarot666 ( 25. října 2014 18:40 )

Stačilo by,kdyby někdo slušný v tom hezkém pohodlném hotelu dal Matějovi do ledvin...a byl by od toho ha.zla pokoj

aranka.erbova ( 25. října 2014 17:41 )

U Tebe mě zajímá jen adresa a čas

Zobrazit celou diskusi