Na jaře tohoto roku získali jihomoravští celníci prvotní informace o prodeji neznačených cigaret na Znojemsku. Následně se jim dostal do rukou i nabídkový list, který byl prakticky totožný s nabídkou, později zjištěnou v Brně. Postupně tak začali rozplétat nitky překupnické sítě.

V červnu byly v Brně zrealizovány domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Při nich celníci zajistili 61 kilogramů tabáku a 80 520 kusů cigaret v hodnotě přibližně 330 000 korun. Dále zajistili 333 kusů pravděpodobně padělaného zboží, přičemž hodnota originálů byla vyčíslena na více než jeden milion korun.

Na začátku září celníci v Brně zadrželi vozidlo se dvěma muži. Podezření na nelegální přepravu vybraných výrobků se potvrdilo. Ve voze celníci objevili 108 kilogramů tabáku a 20 000 cigaret v hodnotě přibližně 108 000 korun.

Ve druhé polovině září pak došlo i na domovní prohlídky na Znojemsku. Podezřelý muž se sice při prohlídce pokusil utéct a zboží se rychle zbavit, ale bez úspěchu. Celníci na místě zajistili 1 720 kusů cigaret a dva a půl kilogramu sušené marihuany.

V celém případu bylo doposud zajištěno 169 kilogramů tabáku a 200 kartonů cigaret, přičemž únik na spotřební dani činí téměř půl milionu korun. Pachatelům – dvěma Vietnamcům a jednomu Čechovi hrozí obvinění až ze tří trestných činů.

por. Mgr. Lada Temňáková Tisková mluvčí CÚ pro Jihomoravský kraj FOTO: Celní správa