Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci se schovali za barikádu ze židlí! Střílející šílenec vtrhl do kanadského parlamentu

Autor: ČTK, simao - 
22. října 2014
17:30

V kanadském parlamentu se ozývala střelba, vtrhl do něj neznámý útočník. Jeho cílem byli politikové? Střelec zranil hlídkujícího vojáka, zásahová jednotka útočníka po přestřelce údajně zabila. Lidé prý z budovy utíkali přes přistavené lešení, Ottawu zachvátila panika...

Neznámý útočník dnes postřelil kanadského vojáka hlídkujícího u válečného pomníku v Ottawě a palbu zahájil i v areálu parlamentních budov, kam uprchl. Postřelil prý i dalšího člověka. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Postřelenému vojákovi poskytli první pomoc kolemjdoucí, o jeho stavu zatím nejsou žádné informace.

Útočníka prý zastřelili

Incident se odehrál přímo v centru města. Policie vyzvala obyvatele, aby se nezdržovali u oken ani na střechách budov. Okolní objekty policisté evakuovali. Na místo se dostavilo několik obrněných vozů. Desítky těžkooděnců byly povolány také k ostraze nedalekého sídla premiéra Stephena Harpera, policejní komanda střežila i hlavní parlamentní budovu. Sám Harper podle policistů budovu nezraněn opustil.

Podle televize CBC byl útočník vyzbrojen útočnou puškou a tvář měl zakrytou šátkem. Na místo útoku dorazil v černém automobilu, kterého se násilím zmocnil cestou, když z vozu vyhnal řidiče. Televizní stanice s odvoláním na jednoho z členů vlády oznámila, že střelců mohlo být více. Po zabití útočníka se tak pustila policie do pátrání po případných komplicích.

V parlamentu zaznělo až 30 výstřelů

Očití svědkové tvrdí, že u parlamentní budovy zaznělo až třicet výstřelů. Lidé z parlamentu prchali přes lešení, které bylo nedávno u objektu vystavěno kvůli rekonstrukci. Poslanec Tony Clement novinářům řekl, že zaslechl palbu uvnitř parlamentu nedaleko místnosti, kde v tu dobu zasedala vláda.

Celá Ottawa je podle místních novinářů v šoku, panika ale nepropukla. Rodiče ottawských školáků byli vyzváni, aby pro své děti ke školám nechodili. Školní budovy byly uzamčené a děti byly v bezpečí ve třídách, některé se uchýlily do krytů. Na výpadovkách z Ottawy policejní hlídky kontrolují všechna vozidla opouštějící město.

Uzavřeli i českou ambasádu

České velvyslanectví v Ottawě, které leží necelý kilometr jihovýchodně od místa střelby, incident neohrozil. "Ambasáda byla okamžitě uzavřena, varovali jsme telefonicky jednu krajanku, která se mohla v okolí pohybovat," řekl ČTK chargé d'affaires Robert Tripes.

Situaci sledovalo i vedení NHL, které raději odložilo zápas mezi Ottawou Senators a Torontem Maple Leafs. "Národní hokejová liga by ráda vyjádřila své sympatie a modlitby všem postiženým tragickými událostmi v Ottawě," uvedli představitelé NHL v tiskovém prohlášení. K incidentu přitom došlo jen dva dny poté, co nedaleko Montrealu islámský radikál zaútočil na dva kanadské vojáky a jednoho usmrtil.

djaba ( 23. října 2014 20:30 )

Jak je možné ,že se do takových institucí s maximální ochranou dostane terorista ? Dodavatel bez průkazky ,fanoušek s foťákem nebo poťapaná baba nemají šanci .Na co tam tedy ochranku mají ? Řeknu vám to na ¥ovno ,....

venxa ( 23. října 2014 16:45 )

Santamonica kam na ty zpravy chodis? V Kanade muzes legalne vlastnit prakticky jakoukoli zbran. Ovsem pistole, revolvery a vsechny zbrane schopne plne automaticke strelby musi byt registrovany. Ostatni pusky a brokovnice(lovecke i vojenske) nejsou absolutne registrovany. Musim vlastnit zbrojjni prukaz ale kolik zbrani nakoupim a vlastnim do toho nikomu nic neni.Mimo jine jsem v lete koupil 16 ranou pumpicku KEL TEC KSG po ktere sberatele v Cesku jenom vzdychaji ale ktera je u vas v Cesku prakticky nedostupna.A taky jsem kouil ruskou utocnou pusku SKS ktera jeste dnes je ve vyzbroji Rusaku na Ukrajine. Mimochodem nase (Kanadska) liberalni vlada v cele s tim idiotem Chretienem v minulosti zavedla povinnou registraci vsech zbrani ale vetsina vlastniku to ignorovala. Nakonec nase conservativni vlada(Steven Harper) tu idiotickou registraci zrusila a veskere zaznamy znicila. To se stalo po cele Kanade ale ti vyzirkove francouzi v Quebecu jako jedini si udrzuji registraci vsech zbrani dal. Nakonec bych chtel podotknout ze zakony na drzeni zbrani jsou v Ontariu daleko volnejsi nez napriklad v Californii. Jinak ten bordel v Ottave zpusobili pofrancouzaceli Arabove.

tymitaky ( 22. října 2014 20:29 )

Pro ty šílence už začíná být zeměkoule pomalu malá.

santamonica ( 22. října 2014 18:53 )

 Tady je pekne videt, jak ucinny je zakaz zbrani. V Kanade je drzeni jakkekoliv zbrane nelegalni. I lovecke pusky musi byt registrovane. No, a hele, on si nejaky kriminalnik dovoli ignorovat zakon. Strilet v Ottawe. Tak klidne a bezpecne mesto.

Zobrazit celou diskusi