Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž přinesl do obchodu raketu v ručníku: Evakuovalo se 500 lidí!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Foto ČTK, Reuters)
21. října 2014
19:40

Ruskou vojenskou raketu S5 zabalenou v ručníku přinesl dnes odpoledne muž do obchodu se zbraněmi a střelivem v Plzni - Doubravce. Obsluha obchodu okamžitě poznala, že při manipulaci s raketou by mohl hrozit její výbuch a zavolala policii. 

Ta uzavřela silnici a evakuovala dům s obchodem i objekty v okolí, včetně mateřské a základní školy, celkem asi 500 lidí. "Policejní pyrotechnik u rakety odstranil spouštěč a munici pak odvezl ke zneškodnění. Lidé se potom mohli vrátit zpět domů," řekla policejní mluvčí Hana Štefflová.

Muž přinesl raketu do obchodu zřejmě v domnění, že ji tam může odevzdat při současné zbraňové amnestii. Potom odešel. Při amnestii ale mohou lidé odevzdávat zbraně a střelivo na policii, v případě nálezu zbraně nebo munice mají policii nález ohlásit.

Metr dlouhou raketu, kterou muž do obchodu přinesl používalo sovětské a dnes i ruské vojenské letectvo. Patří k výzbroji stíhacích bombardérů a vrtulníků. Je určená k ničení pozemních obrněných cílů.

Zbraňové amnestie využilo od 1. července do konce září v Plzeňském kraji skoro 150 lidí. Odevzdali 126 zbraní všech kategorií, včetně granátů, vojenských pušek a noktovizorů, a přes 9000 nábojů. "Přichází se zbraněmi řada sběratelů a lidí, kteří zbraně objevili při opravách na svých pozemcích a ve svých domech, na půdách nebo je nalezli v pozůstalosti po svých blízkých," uvedla policejní mluvčí Jana Tomková.

Hned druhý den amnestie přišel například na policii v Plzni jednadevadesátiletý muž a vyndal z tašky zkorodovaný ruční obranný granát. Řekl, že ho dostal v posledním roce druhé světové války od britského vojáka. Granát pocházející až z první světové války přinesl v srpnu policistům v Městě Touškově na Plzeňsku muž, který ho našel při rekonstrukci střechy za trámem. Granáty zajistili pyrotechnici. Při zbraňové amnestii v roce 2009 lidé v kraji odevzdali přes 600 zbraní všech kategorií. Amnestie trvá do konce roku.

johnbee ( 21. října 2014 22:25 )

Chyba- má být správně: než jim američani dodaly rakety STINGER(možná špatně napsané). Po odchodu sovětů je vykupovali od afgánců ze strachu, že je použiji proti nim.

Dannero ( 21. října 2014 20:40 )

legendární raketa S5, tím Sověti kropily z vrtulníků Afghánské vesnice až do doby než si Afghánci pořídili RPGčka

Zobrazit celou diskusi