Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Strach z eboly v Česku: Začínají kontroly na letištích!

Autor: shp, ČTK - 
21. října 2014
07:31

Strach z eboly naplno dorazil do Česka! A proto je zapotřebí důkladná prevence. Na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně začínají dnes v 8:00 kontroly pasažérů mezistátních letů kvůli děsivé nemoci, na kterou neexistuje lék.

Cestující se společnostmi ČSA a Travel Service vyplní na palubě příletové karty, na palubách zahraničních společností budou zatím jen informováni o tom, že pokud pobývali v posledních 42 dnech v Guineji, Libérii či Sierra Leone, musejí po příletu podstoupit zdravotní pohovor s měřením teploty. Karty k vyplnění začnou zahraniční společnosti dávat za několik dní.

Na pražském Letišti Václava Havla budou lidé s rizikovým pobytem podstupovat zdravotní kontrolu po příletu. Na ostatních letištích budou jejich karty předány příslušné hygienické stanici, kde v případě potřeby bude jejich zdravotní stav prověřen.

Na příletové kartě každý vyplní nejen to, zda v předchozích 42 dnech pobýval v rizikových zemích západní Afriky, ale i kde bude pobývat v Česku v následujících 42 dnech, případně kdy v tomto intervalu chce odcestovat.

Vstupní kontroly na letištích již zavedly USA, Kanada a v Evropě Francie a Británie. V Česku jejich zavedení schválila bezpečnostní rada státu. Vytištěno pro první tři týdny je 300.000 karet za 100.000 korun. Počty vycházejí z množství příletů do ČR, kterých je 15.000 až 17.000 denně.

Kdo kartu nevyplní, dopustí se přestupku a může mu být uložena pokuta až 10.000 korun. Šíření eboly je podle trestního zákoníku trestné, přičemž trestného činu se lze dopustit i z nedbalosti.

Video Zvracení, průjem, horečka: Tak začíná EBOLA! Máme se bát? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

blooroses ( 21. října 2014 15:46 )

Ebola byla známá už ve středověku(doloženo dobovými kresbami). Tenkrát se jí říkalo černý mor. Časem díky hygienickým návykům a zdravotní osvětě téměř vymizela a znovu se začala šířit až v sedmdesátých letech minulého století, kdy jí poprvé začali vědci hlouběji zkoumat a zařadili jí mezi ostatní hemoragické horečky a nově jí pojmenovali.

sars ( 21. října 2014 11:14 )

 Strach mají pouze farmaceuticke firmy a to z toho že nestihnou prodat všechny sr*cky co se kolem toho točí, vzpomeňte na ty super giga pandemie ruznych chřipek, kdo to pochopil tak už vám vydělat nedá ani petnik. ...

xtron ( 21. října 2014 09:37 )

 No to je zase šaškárna k ničemu ... kdopak se napakoval na výrobě formulářů, co? Takže hypoteticky, když nebudu chtít absolvovat tento nepříjemný proces s kontrolou atd. jen napíšu, že jsem v daných zemích nebyl a vymalováno ... opravdu Kocourkov

moiaza ( 21. října 2014 08:38 )

Blablabla.. Žádná Ebola není. V nakažlivé nemoci má prsty USA! Ebola je umělé vyvolaná nemoc USA. Kdo má svůj vlastní mozek a dokáže si věcí srovnat v hlavě, musí pochopit oč vlastně jde. Kašlete na média. Řiďte se vlastní hlavou! Jenže, to bude asi větší problém, než samotná Ebola.

Zobrazit celou diskusi