Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunistický papaláš Štrougal jako kůl v plotě: Devadesátku oslavil procházkou o holích

Autor: map, simao, ČTK - 
20. října 2014
10:57

Lubomír Štrougal v neděli oslavil 90 let. Na veřejnosti se však někdejší komunistický premiér i ministr vnitra příliš neobjevuje. Jen tu a tam si vyrazí na procházku - se svými francouzskými holemi. A to ještě před několika lety vozil na své chalupě kolečko...

Zastavit čas nedokáže nikdo a také na Lubomírovi Štrougalovi se zub času projevuje - je to ostatně pán v úctyhodných letech, v neděli se dožil devadesátky. Fotoreportér Aha! na něj narazil v Praze na Proseku, kde Štrougal vlastní byt. Do metropole se známá normalizační tvář přesunula do třípokojového bytu ze své chalupy v obci Jizerka.

Dvě manželky a byt za 3 miliony

Štrougal si do pražských ulic vyrazil koncem minulého týdne na krátkou procházku - o francouzských holích, bez kterých se už při chůzi patrně neobejde. Byl sám, v džínách a zelené bundě, s bekovkou na hlavě a neodmyslitelných brýlích. A působil tak trochu jako kůl v plotě...

Dvakrát ženatý komunistický papaláš však úplně sám není. Z prvního manželství má dvě děti - dcera Eva Janoušková je známou módní návrhářkou a syn Lubomír architektem. Prosecký byt si pak Štrougal koupil s druhou manželkou Miloslavou, která je o 28 let mladší než on. 

Lubomír Štrougal se narodil 19. října 1924 v jižních Čechách. V levicově orientované rodině. Jeho otec Josef pracoval v cementárně, ale po válce se stal předsedou stranické organizace v Mezimostí a usedl i v tamním zastupitelstvu. "Otec byl liberál: pozorně vyslechl odlišné názory a odmítal radikální, jednoduchá, leč neúčinná, všeobecně neprospěšná řešení. V tomto směru jsem po něm patrně něco zdědil," vzpomínal Štrougal na svého otce v knize Paměti a úvahy.

"Musím přiznat, že jsem v té době byl hrdý na to, když se táta v neděli procházel s váženými občany města, jako byl řídící učitel nebo představitelé tzv. společenské elity města... A právě oni zřejmě podporovali maminku (Annu - pozn. red.) tou či onou tajně po d dveře podstrčenou stokorunou v době, kdy otec již v rodinném kruhu nebyl," dodal Štrougal. Jeho otce však zavřelo gestapo, o život přišel v německé věznici Plotzensee.

Sám Štrougal nepatřil k nejtvrdšímu jádru komunistické strany, byl nakloněný i reformám. Po absolvování práv na Univerzitě Karlově zapojil do stranického aparátu v Českých Budějovicích a jeho kariéra rychle stoupala. V pouhých 34 letech se stal členem ÚV KSČ.

Téměř po celou dobu normalizace pak byl předsedou federální vlády. Podle historičky Jitky Vondrové byl Štrougal dokonce vážným kandidátem Kremlu na nového vůdce československých komunistů po odstranění Alexandra Dubčeka. Nakonec však mocenský souboj vyhrál v dubnu 1969 pozdější prezident Gustáv Husák. Po pádu komunistického režimu se v prosinci 1989 stáhl Štrougal z vrcholné politiky a odešel do důchodu. Do Prahy se Štrougal přesunul před pár lety právě patrně kvůli potížím s chůzí.

holcman ( 24. října 2014 20:29 )

Vnuk Lubosa, chapes?

rych.and. ( 20. října 2014 17:09 )

Jistě, ty který jsi nezažil vůbec nic, tvoji perdelku máš vypolstrovanou proti všemu, se nadýmáš jak po fazolích. No nic, i s blbci, jako jsi ty, se musí každý systém vyrovnat. Jinak jsi k smíchu, ale k hořkému, víš co to znamená?

rych.and. ( 20. října 2014 17:04 )

rych.and. ( 20. října 2014 17:04 )

Nauč se psát, kvůli takovým negramotům jako jsi ty vypadá země tak jak vypadá. Plno blbců, kteří skáčou lhářům, zlodějům a snobům na špek. Volit komunisty nikdo nemusí, ale tuhle pakáž co nám chce namluvit, že vládne pro nás, taky ne. A ty nehul tolik, je vidět, co jsi za škřetka.

tgbb ( 20. října 2014 16:48 )

Dle Světové banky dosáhl počet obětí kapitalisty způsobené potravinové krize v roce 2008 sto a v roce 2010 44 milionů.to jsou oběti Kapitalismu jen za velmi krátký časový úsek samozřejmě si lidé musí pamatovat všechna zvěrstva která na nich kapitalisti napáchali, chudoba, otroctví ,nezaměstnanost ,bezdomovectví ,justiční mafie ,exekutorské mafie, šmejdi prodejci krytí tímto zločinným režimem ,rasové nepokoje, vysoká kriminalita ,vraždy bílých koní, bezdomovců , okupace jiných zemí ,vytunelovaná zadlužená země a církevní zlodějina

Zobrazit celou diskusi