Máte pocit, že se vás to netýká, protože sem tam půjčujete jen kamarádům nebo příbuzným? Tak pozor!

Právě tyhle »dloužky« jsou nejčastějším zdrojem problémů a hádek! Tisícům »slušňáků« je trapné chtít na půjčený obnos nějaké lejstro. Okřídlené větičky „přece si věříme“ nebo „vždyť je to v rodině“ vám ale půjčené peníze nevrátí.

Podle průzkumu, který si nechal udělat portál poradnaveritele.cz, je většina lidí extrémně neopatrná. Neuvěřitelných 87,5 % lidí totiž odpovědělo, že je před půjčením peněz ani nenapadlo si svého budoucího dlužníka nějak prolustrovat a zjistit si výši jeho příjmů, platební morálku nebo to, jestli náhodou už není v exekuci.

 Maximálně se poptali známých, ale většina z nich neudělala ani to. Přitom nepůjčovali žádné »drobné«. Půjčená částka se v průměru pohybovala kolem 23 tisíc!

S vyššími částkami roste opatrnost

 Čím víc ale Češi půjčují, tím jsou opatrnější. Zatímco u částek do 5 tisíc si svého budoucího dlužníka neprověřoval až na malé výjimky nikdo, pak u částek nad 20 tisíc byla znát větší opatrnost. Alespoň v okolí se na budoucího dlužníka poptalo více než 30 % dotazovaných.

 

Nejvíc stojí ženy láska

Nejdůvěřivější jsou zamilované ženy. Své peníze půjčují bez rozmyslu a záruk. Podle Kateřiny Procházkové z portálu poradnaveritele.cz je typickou adeptkou na zklamání žena po třicítce, která až dosud žila poměrně skromně a našetřila si určitou finanční rezervu.

„Z obavy, aby díky odmítnuté půjčce nepřišly o svoji novou lásku, se pak vrhají doslova do finančního kaskadérství. Bez rozmyslu a bez smlouvy předávají svému novému partnerovi poměrně vysoké částky. Absenci dokladů pak vysvětlují tak, že se bály, aby podpis smlouvy nevypadal jako projev nedůvěry,“ říká Procházková.

Případů, kdy peníze půjčuje čerstvě zamilovaný muž ženě, se řeší o něco méně, zato se obvykle jedná o vyšší sumy.

Skutečné příběhy

Půjčili synovci, aby je rodina nepomluvila

Bez rozmyslu půjčovat peníze se nevyplatí ani v rodině. Mezi nejkřiklavější případy patří podle Procházkové příběh rodiny, která prodala restituované nemovitosti a pozemky. V tu chvíli se na ni obrátil jejich synovec s žádostí o půjčku na stavbu domu.

Přestože o jeho nerozumném vztahu k penězům věděli, půjčili mu 5 milionů, prý proto, aby je zbytek rodiny nepomluvil. Smlouvu spolu sice podepsali, nicméně od svého synovce ze splátek nikdy neviděli ani korunu. A nikdy ani neuvidí. Synovec peníze utratil a potýká se s několika dalšími exekucemi.

Místo přítele jí zůstaly dluhy

Slečna Jana půjčila svému novému příteli na auto, zadlužila sebe i rodiče, vybrala i kreditky, autem se však svezla jen párkrát. Přítel ji vzápětí opustil a auto si vzal s sebou.

Slečně Janě zbyly jen oči pro pláč a dluhy, které za něj platí. Přitom pokud by nahlédla do rejstříku exekucí, zjistila by, že její povedený expartner jich má splácet už 26. A nejspíš je ani nikdy nesplatí.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz

Fotogalerie
5 fotografií