Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouz Nicolas Henin strávil 9 měsíců v zajetí džihádistů: Znal všechny čtyři popravené!

Autor: Petr Šour - 
19. října 2014
14:00

Znal osobně všechny muže, které sťali teroristé z Islámského státu. Sdílel totiž s nimi jednu celu. Francouz Nicolas Henin se rozhodl promluvit o drsných a smutných chvílích, které v syrském zajetí prožil.

Francouzského novináře Nicolase Henina zajali džihádisté vloni a pak strávil devět měsíců ve smrduté díře spolu s dalšími zadržovanými lidmi ze Západu, mezi kterými trpěli i James Foley († 40), Steven Sotloff (†31), David Haines (†44) a Alan Henning (†47). Jejich krutá, na kamery zdokumentovaná smrt rukou kata »džihádi-Johna« dojala, ale také pořádně rozčílila celý civilizovaný svět.

„Když s někým sedíte v jedné místnosti 24 hodin denně, sedm dní v týdnu po tak dlouhou dobu, sdílíte s ním všechny aspekty života, dokonale ho poznáte. Vy víte všechno o něm a on zase o vás,“ zavzpomínal Henin.

„Jedli jsme spolu, leželi vedli sebe a pořád jsme diskutovali: o našich nadějích, minulosti, o rodinách, které jsme zanechali doma.“

Stětí za pomoc

Nejvíc se prý spřátelil s Brity Hainesem a Henningem. „Hlavně Alan byl neskutečně nevinný člověk, hodný jako medvídek na hraní. Nikdy by nikomu neublížil, naopak chtěl těm chudým Syřanům pomáhat. Nejel tam pracovat, aby vydělal peníze...“

Ačkoli byl v dubnu ze zajetí propuštěn, Henin se stále necítí být svobodný. A když viděl v televizi vraždy kamarádů, vyvolalo mu to opět vzpomínky nejen na ně, ale i na utrpení, které v kobce zažil. „Ta cela byla tak malá, že když jsme si chtěli utužit fyzičku, museli jsme běhat na místě,“ zakončil Henin.

Islamisté se zabíjejí navzájem!

Popravy zahraničních rukojmí krvelačným islamistům zřejmě nestačí. Veřejně stínají lidi z vlastních řad, např. za krádeže či špionáž. Podle odborníků na extremismus je také známo, že bojovníky, kteří se postaví proti nim, ukřižují.

 

kukuku ( 19. října 2014 16:10 )

Ty jsi také jedna velká záhada. Kde se berou taková hov*ada ?

dr.banec ( 19. října 2014 15:05 )

ty debile

Zobrazit celou diskusi