Kriminalisté ÚO Praha venkov – VÝCHOD ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Středočeského kraje zasahovali najednou na dvou místech v obcích na Úvalsku. Ve dvou rodinných domech objevili 476 rostlin marihuany různé výšky, od 30 centimetrů až do 230 centimetrů.

V jednom z domů byl zadržen čtyřicetiletý muž spolu s dalšími třemi osobami, které byly následně po výslechu propuštěny, neboť s výrobou drog neměly nic společného. Druhý pětatřicetiletý výrobce byl zadržen následující den. Vyšetřovatel oba obvinil z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými psychotropními látkami a s jedy.

Ohledáním místa kriminalisté zjistili, že rostliny byly pěstovány indoorovým způsobem ve speciálních stanech určených výhradně k tomuto účelu. Rostliny se nacházely v různých fázích vývoje. O jak kvalitní drogu jde, ukáže až odborná analýza, z které bude patrné kolik účinné látky THC marihuana obsahuje.

Provedli jsme domovní prohlídky obou rodinných domů a několika motorových vozidel, která se nacházela na přilehlých pozemcích. Při domovní prohlídce jsme zajistili kromě rostlin i velké množství různých hnojiv, chemikálií, ventilátory, vzduchotechniku, výbojky, filtry a další věci využívající se při pěstování marihuany. Zajištěna byla také finanční hotovost v řádově několika desítek tisíc korun. V jednom z vozidel byl nalezen sáček s nažloutlou krystalickou látkou. Nařízená expertíza nám ukáže, zda a o jakou drogu se jedná.

Na čtyřicetiletého muže dal vyšetřovatel podnět k vzetí do vazby. Tomu však soudce Okresního soudu pro Prahu východ nevyhověl. Oba obvinění jsou tak stíháni na svobodě. Hrozí jim trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

por. Mgr. Markéta Johnová tisková mluvčí PČR