Na dispečinku, který nahradí dosavadní operační střediska ve všech okresech regionu, bude 24 hodin denně obsluhovat dvacítka policistů. Z nich bezmála čtvrtina jsou ženy. „Dříve jsme měli operační středisko na každém okrese a jedno krajské. Některé okresy jsme už začali integrovat a nyní jsou všechna volání stažena do jednoho centra,“ konstatoval šéf středočeské policie Václav Kučera.

Ve stejných prostorách sedí dispečeři linky 158, pracovníci vyčlenění pro jednotlivé okresy, dopravní policisté i vedoucí jednotlivých směn. Může zde zasedat i krizový štáb. Operační důstojníci přešli na nové pracoviště z jednotlivých okresů. „Je to zlepšení naší práce a rychlejší možnost rozhodování, které se odrazí v pomoci,“ řekl Blesk.cz operační důstojník Dušan Sihela (44). Ví, o čem mluví. U policie pracuje 10 let a na nový dispečink přešel z Mělníka. „Jedinou nevýhodou pro mě je dojíždění,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Václav Kučera, ředitel středočeské policie, popisuje nové operační středisko Jan Doležal

Operační středisko, které je největší v České republice, stálo 64 milionů korun. Z toho bezmála 30 milionů zaplatila Evropská unie. 

Fotogalerie
5 fotografií