Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muničák bouchá dál! I hasiči museli vycouvat: Už nic nezmůžeme!

Autor: ČTK, simao, sč - 
16. října 2014
11:05

Série výbuchů a požár muničního skladu vyvolal paniku u Zlína. Exploze byly slyšet na kilometry daleko. Hasiči vyhlásili mimořádný stav, pak se ale museli sami stáhnout do bezpečí. Podle ČT byli dva zaměstnanci nezvěstní. Naštěstí už jsou v pořádku.

Hasiči se potýkali s požárem skladu s municí v části obce Vlachovice Vrběticích na Zlínsku. Byl vyhlášen zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. "Na střeše objektu o rozměrech asi 50 krát 15 metrů byly při příjezdu jednotek plameny. Zevnitř se ozývaly výbuchy, které objekt zcela zničily. Jednotky byly staženy na okraj areálu," uvedl.

Starosta nedalekých Valašských Klobouk Dalibor Maniš ČTK řekl, že požár vznikl v bývalých vojenských skladech, kde se nyní zpracovává nebezpečný odpad. "Výbuchy jsou slyšet i v Kloboukách," uvedl Maniš. Hasiči ve spolupráci se samosprávou informují i obyvatele okolních obcí. "Rozhlasem jsme jsme proto lidi informovali, aby věděli, co se děje," dodal starosta.

Podle České televize se třem zaměstnancům tamního zařízení podařilo uniknout, dva však byli nezvěstní! "Celý areál jsme evakuovali. Oba pohřešovaní, kteří se měli pohybovat v blízkosti haly, kde došlo k výbuchu, se nám přihlásili a jsou v pořádku," řekl idnes.cz mluvčí hasičů Netopil. 

První výbuchy jsme slyšeli po desáté hodině. V 11 se ale ozvala strašná řacha. Mysleli jsme, že nám padá barák. Z některých oken se vysypalo sklo. Příbuzným vyletěly dveře z pantů,“ řekl místní Miroslav Ševčík (64). Bydlíme asi šest kilometrů od výbuchu, ale byla to pecka snad jak atomovka. Šla jsem z obchodu a zatřepaly se výlohy. Nikdo nevěděl, co se děje. To jsem ještě nezažila. V obecním rozhlase to pak hlásili s tím, abychom nevětrali a k místu se nepřibližovali,“ svěřila Blesku Anna Polášková ze Slavičína.

Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové byla událost hlášena před 10:00 jako požár skladu munice o rozměrech asi 50 krát 15 metrů. Na místo byl podle ní povolán vrtulník i vojenská policie.

Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové hořel objekt, který armáda již nevyužívá. "Je v užívání civilní firmy," uvedla Růžičková. Asistentka společnosti Imex Group, sídlící v Ostravě ,ČTK řekla, že šéfové firmy jeli na místo požáru. Firma se zabývá mezinárodním obchodem s vojenským materiálem, např. dodávkami pěchotní výzbroje, výstroje, munice, vojenské techniky, letecké techniky, dělostřelecké munice, raket pro letectvo a raket pro protivzdušnou obranu, protileteckých systému a pyrotechnických prostředků pro armádu a policii.

istyl ( 16. října 2014 13:56 )

...a hentam mame munyčak...jestli vas ale nenapadli hordy východních hrdlorezu, moscow imperialist...

Matos7 ( 16. října 2014 13:33 )

kurna proč nepřidáte video,tady na západě nic nevidíme.kurna

cilek ( 16. října 2014 13:32 )

Vrtulník se povolal proto, aby pátral po případné nevybuchlé munici, která při výbuchu mohla odletět hodně daleko. Ze vzduchu se to lépe hledá.

sars ( 16. října 2014 12:45 )

 Blesku nedramatizujte -žádný mrtvý, žádný raněný, nikdo pohřešovaný, prostě zadna senzace. ..

abaron ( 16. října 2014 12:13 )

zachvíľu budú zásoby naspäť . taxi zařídí

Zobrazit celou diskusi