Povinnost jezdit na zimních pneumatikách (u osobních aut jsou to takové, jejichž dezén je alespoň 4 mm) zákon nařizuje na období od 1. listopadu do 31. března. Tato povinnost ale bezezbytku platí pouze v případě, že na vozovce je souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy lze předpokládat, že tato situace nastane v době provozu vozidla na komunikacích. Bez ohledu na počasí máte tuto povinnost v místech, která jsou označena dopravní značkou Zimní výbava (bílá sněhová vločka a osobní auto na modrém poli).  Ačkoli by vás tedy v teplém a slunečném listopadovém odpoledni v místech bez této značky policisté kvůli letním pneumatikám pokutovat neměli, z hlediska bezpečnosti se vyplatí je mít. Důvodů je hned několik.

Nevyzpytatelné počasí

V první řadě proto, že počasí se v zimním období, zejména ve vyšších polohách, může změnit z minuty na minutu a zatímco jste přijeli na víkend na chalupu po suchých silnicích, v neděli se domů můžete vracet závějemi. Nemluvě o tom, že odpoledne sice mohou být teplá a slunečná, v noci a k ránu, kdy možná vyjíždíte do práce, však teploty klesají k nule. Jízda na letních pneumatikách je podle některých odborníků nebezpečná už při teplotách pod 10 stupňů Celsia, podle jiných pod 7. Ať tak nebo tak, i sedm stupňů nad nulou bývá při standardní zimě v noci výjimkou a letní pneumatiky v těchto teplotách tvrdnou a při zastavení ztrácejí svou obvyklou účinnost. Můžete namítnout, že v teplém počasí se naopak měkčí zimní pneumatiky rychle opotřebovávají. I na to je tu argument: cena letních a zimních pneu je jednak přibližně stejná, jednak abyste na „zimácích“ prodělali, museli byste jezdit den co den třeba 200 kilometrů.

Problém při nehodě

Potíže s letními pneumatikami v inkriminovaném období můžete mít v případě, že se vám stane dopravní nehoda, která by se při jízdě se správným obutím pravděpodobně nestala. Pojišťovna se totiž bude mj. zajímat právě o stav pneumatik vašeho vozu. Zjistí-li, že jste měli letní v místech, kde bylo vzhledem k bezpečnosti jízdy nutné zimní obutí, nezískáte na opravu nabouraného vozu ani korunu, v lepším případě zaplatí jen část.