Ve dnech 6. – 9. října 2014 proběhlo na střelnici SK Opařany na Táborsku Policejní mistrovství České republiky ve střelbě z krátkých služebních zbraní. Mistrovského klání se zúčastnilo 102 soutěžících, a to 75 policistů a 27 policistek z útvarů Policie ČR s celostátní působností, krajských policejních ředitelství, organizačních článků Policejního prezidia České republiky a útvarů Ministerstva vnitra a policejních škol.

V průběhu velice náročného třídenního klání museli policisté v prvé řadě prokázat, že své služební zbraně umí profesionálně, a to i ve vypjatých bojových situacích, bezpečně ovládat. O mistrovské tituly se závodníci utkali jak v soutěžích jednotlivců, tak v soutěžích tříčlenných družstev, simulujících policejní hlídku.

V soutěži jednotlivců policisté bojovali ve čtyřech disciplínách. - IPSC – střelba na pěti různých stanovištích, jejímž smyslem je napodobit reálnou střeleckou situaci - PŘESNÁ STŘELBA – mířená střelba na vzdálenost 25 m - POLICEJNÍ PARKUR – střelba na speciální terč z různých vzdáleností a poloh v omezeném čase - STŘELECKÁ DOVEDNOST – střelba na čas, zaměřená na dovednost v ovládání zbraně

V soutěži družstev se pak policisté utkali ve čtyřech disciplínách IPSC, kdy střeleckou situaci řešili jako tým, případně jako jednotlivci ve štafetě.

Doplňkovou soutěží jednotlivců i družstev byl střelecký souboj na padací kovové terče.

Zejména jednotlivé „stage“ policejní akční střelby vycházely z konkrétních situací, do kterých se může dostat při reálném výkonu služby jak jednotlivý policista, tak i vícečlenná policejní hlídka. Vedle střeleckého umu a fyzické zdatnosti museli policisté prokázat i svou psychickou odolnost, schopnost rychle a správně se rozhodovat a simulovaný policejní zákrok dovést do zdárného konce.

Policejním mistrem republiky pro tento rok se stal prap. Radim Maděránek z KŘP Jihomoravského kraje, titul mezi policistkami pak vybojovala por. Mgr. Simona Toningerová z KŘP Jihočeského kraje. V soutěži družstev titul vystříleli policisté z KŘP Plzeňského kraje a policistky KŘP hlavního města Prahy.

por. Mgr. Miroslav Doubek PČR FOTO: PČR