Xbox One se začal prodávat v Česku 5. 9., tedy skoro o rok později než jeho přímý protivník na poli konzolí - PlayStation 4. Kterákoliv jiná konzole by pravděpodobně neměla šanci se konkurenci od Sony postavit, jenže tohle je nástupce Xboxu 360!

Design

Xbox One s ovladači.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Tady si nebudeme nic nalhávat, Xbox One vypadá jako starý videopřehrávač. Retro design byl možná záměr, ale nám neučaroval. Kvitujeme však, že všechny sloty a přípojky (HDMI, USB 3.0, ethernet) se nacházejí na zadní straně konzole, takže alespoň neruší rovný vzhled konzole. Bohužel se napájecí zdroj nachází opět mimo konzoli, takže ke své velké krabici dostanete ještě jednu malou. Která navíc není nejtišší. Hlučí totiž víc než samotná konzole, která by byla bez zdroje tichá jako pěšinka.

Ovladač

Joypad má skvěle umístěné analogové páčky, akční tlačítka i spouště.
Autor: Blesk - Alexandr Malachovský

Trefa do černého. Asymetrické rozmístění analogových páček perfektně padne do rukou při hraní. Páčky samotné mají praktické prohlubně, tak že ani při akčním paření z nich nesklouzávají prsty. Ovladač se hodí dokonale ke hraní FPS, což popřou jenom zapřisáhlí a zahořklí PCčkáři, stejně jako k závodům. Boční spouště jsou citlivé, přesné a při jízdě v autě slouží jako brzda a plyn, stejně jako spoušť při střílečkách. Spouště jsou pevnější, přesnější, a navíc mají vlastní vibrační motorky.

Co ty baterky?

Čtveřice akčních tlačítek A, B, X, Y je známá svým rozmístěním již déle než dekádu a netřeba ji měnit. Ovladač je bravurní, smekáme mu, ale přesto má jednu slabinu. Napájí ho dvě tužkové baterie, na rozdíl od DualShocku 4 ho není možné nabíjet přes USB. To je krok zpátky, zvlášť když konkurence si s tímto neduhem poradila bez dodatečné periferie již u minulé generace konzolí. Xbox One se dodává ve dvou verzích, jedna s pohybovým senzorem Kinect 2.0 a druhá bez něj.

Hybaj se hýbat!

Na ten Microsoft zpočátku hodně sázel, ale nabídka bez něj dokazuje, že u hráčů zas takové terno nebude. Ostatně, z našeho pohledu jde zajímavý kus hardwaru, ale přece jenom jde o periferii. S Kinectem můžete hry i menu konzole ovládat vlastními pohyby a anglickými hlasovými povely, prostřednictvím Skypu pořádat videohovory nebo pro stahování dalšího obsahu využít QR kódy. Nový Kinect je mnohem přesnější než předchůdce z Xboxu 360 a rozezná vás z mnohem bližší vzdálenosti, což ocení majitelé menších bytů.

Výkonné útroby

Hardware Xboxu One je sice o něco méně výkonný než u PlayStation 4, ale vskutku jen nepatrně. Exkluzivní videohry vypadají neskutečně nádherně, multiformátovým titulům vysoký výkon také pomáhá, leč je škoda, že některé hry neběží ve FULL HD rozlišení, ale pouze 900p nebo 720p. AMD procesor je složen z osmi jader o taktu 1.75 GHz, operační paměť je 8 GB (5 GB pro hry) a grafická karta Radeon běží na taktu 853 MHz. Není se tedy čemu divit, že je konzole natolik rychlá a hry tak krásné. O úložný prostor se stará harddisk o velikosti 500 GB.

Menu konzole

Meno konzole Xbox One.
Autor: Microsoft

Operační systém konzole je vlastní, založen je však na Windows a vzhled menu Xbox One je jednoznačně inspirovaný dlaždicovou podobou posledního operačního systému. Ale je přehlednější. Úvodní obrazovka je určená vloženému disku, posledním aplikacím, podívat se můžete na svůj profil, zprávy nebo přátele. Pravá strana menu je celá věnovaná Xbox Live, nejnovějším hrám i aplikacím dostupným na síti. Naopak levá strana je věnována vašim přišpendleným aplikacím, achievmentům odemknutým ve hrách a dalším věcem, které si na tuto upravitelnou plochu umístíte.

Ten zbytek

Xbox One je multimediální konzolí, má vlastní Blu-Ray přehrávač, který funguje z 99 % bezproblémově, ale již nám jednou zadrhnul. Lze sdílet videa z hraní, ale pouze videa, nikoliv obrázky. Nechybí youtube aplikace a oproti X360 má konečně nová konzole internetový přehrávač.  Samotná internetová služba Xbox Live je perfektní, spolehlivá, rychlá, najdete v ní vše, co potřebujete. Hraní online je stejně jako v minulosti zpoplatněno. V rámci ročního Gold členství za 1299 Kč získáte ale i přístup k několika hrám měsíčně zdarma. A to jak pro Xbox One, tak i Xbox 360.

Gamesy!!!

Xbox One je extrémně rychlá konzole, která je pomalá jen tehdy, když instalujete hry. To často zabere i desítky minut a instalovat je nutné každou hru. Samotný výběr her je však dechberoucí. Zahrát si můžete exkluzivní pecky jako Forza Horizon 2, Forza Motorsport 5, Dead Rising 3, Ryse: Son of Rome i multiformátové hity jako Destiny, Diablo III: Ultimate Evil Edition nebo sportovní hry od Electronic Arts.

Závěrem

Xbox One rozhodně není bezchybná konzole, ale taková herní mašina prostě neexistuje. Nový Xbox je rychlý, má perfektní ovladač, neskutečný katalog her a bezchybnou internetovou službu. Jen těžko si představit hráče, který by tomu všemu odolal.

 

Cena: 10 999 Kč s hrami Forza Motorsort a FIFA 15

13 999 Kč s Kinectem 2.0 s Hrami Dance Central Spotlight a FIFA 15

 

Plusy:

Velký výkon

Ovladač, který sedne do ruky

Široký herní katalog

Online služba Xbox Live

Velká multimediální podpora

Pohybový senzor Kinect 2.0

 

Minusy:

Hlučný napájecí zdroj

Design konzole je sporný

Ovladač je na baterky