Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutný den pro expremiéra Petra Nečase: Objal ženu a rozloučil se s tátou!

Autor: Ondřej Požár, lmk - 
4. října 2014
05:00

Další rána zasáhla osudem těžce zkoušeného expremiéra Petra Nečase (49). Se svou rodinou a manželkou Janou Nečasovou-Nagyovou (50) včera pohřbil svého tátu Karla (†72).

Poslední rozloučení s bývalým pilotem LET Kunovice a ČSA se odehrálo od 15 hodin v obřadní síni v Uherském Hradišti- Mařaticích. Pro svou skromnost u místních lidí velmi oblíbený Karel Nečas podlehl uplynulou neděli rakovině.

S expremiérovým otcem se přišly rozloučit desítky lidí. Pět minut před začátkem obřadu dvakrát symbolicky přeletělo nad smuteční síní letadlo z blízkých Kunovic, aby vzdalo hold svému elitnímu pilotovi. Rodinní příslušníci vešli i odešli ze síně postranním vchodem.

Pohřeb, který trval 25 minut, začal smutným hitem Beatles Yesterday. Po verších zaznělo Až mě andělé zavolají k sobě od Petra Spáleného následoval nekrolog Karla Nečase. Jeho žena Pavla, dcera Radka, syn Petr i jeho manželka Jana mu naslouchali s pohledem upřeným na portrét tatínka před rakví obsypanou květinami.

Ty pak rodina po tichém rozloučení a kondolencích přenesla na rodinný hrob pod tújemi na přilehlém hřbitově, kde však zatím chybí pomník. Poté Nečasovi místo posledního odpočinku opustili.

Nečasův otec, pilot Karel: Místo do houslí do letadla

Nečasův otec Karel si svou cestu ke hvězdám doslova vylétal. Letounům zasvětil svůj život.

Narodil se v únoru 1942 v Blišicích u Koryčan na Kroměřížsku a dětství prožil v Kyjově. Na tamním letišti mu učarovala letadla, do nichž usedal místo toho, aby chodil hrát na housle, jak chtěl jeho otec.

Po gymnáziu vystudoval leteckou nástavbu a přes post zkušebního pilota fabriky LET Kunovice se vypracoval až na elitního letce ČSA.

„Létal na strojích TU134 a TU154, později i na dalších strojích. V roce 2004 odešel do důchodu a věnoval se své zahrádce,“ připomněla v projevu smuteční řečnice.

V posledních měsících života bojoval s rakovinou. Jeho žena Pavla o něj pečovala dnem i nocí a oporou mu při bolestném umírání byly jeho dvě děti Petr a Radka i šest vnoučat.

Video se připravuje ...
Další videa