Prověřování případu převzali kriminalisté odboru obecné kriminality krajského ředitelství. Provedli ohledání a zadokumentování místa činu, zajistili stopy, provedli důkladné šetření v domě a jeho okolí, vyslechli svědky a vyžádali si lékařské zprávy o charakteru poranění napadeného muže. Na místě zajistili také vidle, se kterými pachatel na muže zaútočil.

„Podezřelého muže jsme zadrželi hned následující den po spáchání činu. Napadený muž musel bezprostředně po útoku vyhledat lékařské ošetření, neboť utrpěl zranění v obličeji a na rukou. Vrchní komisař odboru obecné kriminality zahájil trestní stíhání sedmašedesátiletého muže, který byl obviněn z pokusu vraždy,“ uvedl plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Obviněný muž je stíhán vazebně – soudce vyhověl návrhu státního zástupce a na pachatele uvalil vazbu. V případě prokázání viny mu za pokus vraždy hrozí trest odnětí svobody v trvání dvanácti až dvaceti let.

Případ pro policisty začal 15. září v nočních hodinách, kdy přijali na tísňovou linku 158 oznámení o incidentu, který se měl odehrál v rodinném domku v obci Nárameč. Po prvotním šeření a ohledání místa činu policisté zjistili, že senior přišel v tento den k domku, který užíval na základě nájemní smlouvy pětatřicetiletý muž, který v domě bydlel společně se svojí přítelkyní.

„Útočník si nejprve ověřil pod záminkou, že si chce odnést z domku nějaké svoje věci, zdali se muž skutečně nachází uvnitř domku. Po chvíli dohadování s nájemníkem ale z místa odešel. Poté si v kůlně vedle domku vzal vidle a vrátil se zpět na verandu a znovu se snažil kontaktovat nájemníka, na kterého ale náhle zaútočil vidlemi. Napadenému muži se podařilo údery, které byly vedeny do oblasti hlavy a obličeje, vykrýt,“ upřesnil vyšetřovatel případu kpt. Ing. František Brabec z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Napadený muž utrpěl poranění v obličeji na rukou a musel vyhledat lékařské ošetření. Útočník z místa utekl. Motivem jeho činu byly s největší pravděpodobností osobní neshody mezi oběma muži.

V letošním roce se jedná v našem kraji o šestý případ zločinu dokonané vraždy nebo pokusu vraždy. Všechny případy se kriminalistům podařilo objasnit. Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali v roce 2013 celkem jedenáct případů zvlášť závažného zločinu vraždy.

V roce 2012 kriminalisté v Kraji Vysočina vyšetřovali šest případů vraždy nebo pokusu o ni, zatímco v roce 2011 pět případů a v roce 2010 osm případů. Všechny případy vražd za trvání Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, tedy v období od 1. ledna 2010 do současné doby se podařilo kriminalistům objasnit a tím se řadí v objasněnosti vraždy mezi nejúspěšnější týmy v rámci České republiky.

mjr. JUDr. Dana Čírtková tisková mluvčí PČR