Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Provokující video: Rodit je stejně přirozené, jako jít na záchod

Porod může být příjemným zážitkem, který nemusí provázet cinkot chirurgických nástrojů
30. září 2014 | 06:00

Představte si, že jdete na záchod na malou a najednou vás obklopí lékaři a sestry. Položí vás na lehátko, zapnou blikající a pípající monitory a nutí vás, abyste pod jejich dozorem potřebu vykonali. Že by vám to nešlo? Herci Pavlu Liškovi ve videu, s nímž přišla iniciativa Jak jinak, také ne. Autoři kampaně se tímto způsobem snaží upozornit na to, že ve zdejších porodnicích porod stále ještě připomíná nemocniční zákrok, ačkoli mnohé matky by bez neustálých zásahů lékaři dokázaly porodit snáze. 

"Čůrání je normální lidský proces, stejně jako porod. Jde to i jinak." S tímto heslem vyrazilo do světa video, které vytvořili zastánci přirozeného porodu.

Tedy takového, do něhož lékaři zasahují co nejméně. Je s podivem, že naše společnost nereflektuje základní světové informace o tom, jak má vypadat normálnost porodního procesu," říká hlavní garantka a autorka iniciativy Jak jinak, porodní asistentka Natálie Sedlická.

Naráží tak mimo jiné na to, že mnohé české porodnice  používají postupy, které neberou ohled na to, jak se matka cítí, ačkoli je dokázáno, že i to má vliv na samotný průběh porodu. Ženy podle ní mnohdy ani netuší, že by přístup zdravotníků měl být jiný. A že se ve světě od zbytečných zdravotnických zásahů do porodu ustupuje - používá se méně přístrojů i léků. 

Aby si ženy mohly vybrat z více možností

Nejde přitom o propagaci porodu doma, ale například o to, aby ženy nemusely vždycky mířit do velkých porodnic, které nijak netají, že jde vlastně o nemocnice.

A mohly si vybrat třeba možnost přivést svého potomka na svět v mnohem intimnějším porodním domě, což je možnost, s kterou česká legislativa vůbec nepočítá. V sousedním Německu jde přitom o osvědčenou a oblíbenou variantu - ženy rodí v domáckém prostředí se svou porodní asistentkou, případně rodinou. 

Nejde navíc jen o samotný porod, ale o celkový přístup k těhotným ženám a těhotenství. Iniciativa nazvaná Jak jinak chce vytvořit, propagovat a blíže představit vějíř bezpečných možností porodu dle osvědčených mezinárodních standardů a doporučení WHO "jak rodit".

Přístupem k porodu by se měli zabývat i muži

Autor: Profimedia.cz
"Je to volba pro těhotné ženy, porodní asistentky i pro lékaře, aby si zvolili způsob péče, který jim vyhovuje. Model kontinuální porodnické péče nabízí vějíř možností, jak bezpečně rodit a ve svém důsledku zajišťuje bezpečnou a podstatně kvalitnější a levnější péči o těhotné ženy. Osobně také cítím nutnost většího zapojení mužů do tohoto tématu, protože i my muži jsme se kdysi narodili a jedná se i o naše děti a budoucnost světa." upřesňuje projektový manažer Martin Nemrava.