Operační důstojníci k požáru vyslali profesionální hasiče ze stanice Strakonice včetně výškové techniky, dále svolali dobrovolné hasiče obcí Sedlice, Strakonice a Velká Turná. Celkem k požáru vyjely osádky šesti cisteren a automobilového žebříku. Když do Velké Turné přijela profesionální jednotka, ihned zahájila průzkum. Velitel zásahu poté podal zprávu, že se jedná o požár zemědělské usedlosti skládající se z obytné části, bývalé hospody a stodoly.

Požár zasáhl obytnou část domu, dále prohořely střešní trámy přibližně na polovině střechy. Hasiči okamžitě rozvinuli vedení a zahájili hasební práce. Za necelou hodinu měly zasahující jednotky požár pod kontrolou, velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru. V průběhu další hodiny, jak byl objekt postupně dohašován, byly dobrovolné jednotky postupně odesílány zpět na své základny. Úplná likvidace požáru nastala krátce před půl třetí ranní.

Před odjezdem strakonických profesionálních hasičů velení nad požářištěm převzal velitel místní dobrovolné jednotky, která bude zajišťovat dohled. Její zásah skončil až v odpoledních hodinách, operační středisko událost ukončilo v 15:40. Ještě před příjezdem strakonických profesionálů na místě zasahovala místní dobrovolná jednotka, která z domu vyvedla jednu popálenou osobu. Tu si okamžitě do své péče převzali zdravotníci ZZS a povolali vrtulník LZS. Krátce po druhé hodině ranní byla osoba odvezena letecky do nemocnice.

Vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR stanovil předběžnou výši škody na Kč 150 000,–, hodnota uchráněného majetku činí Kč 400 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření

por. Ing. Vendula Matějů tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje FOTO: HZS JHČ