Rodiče chlapce si vymohli jeho cestu do Prahy původně bez souhlasu britských lékařů a byli připraveni financovat nákladné ozařování sami. Chlapec, jemuž v létě v Británii operovali nádor mozku, přicestoval do Prahy 15. září a jeho léčba zatím podle lékařů probíhá bez komplikací.

Jeho případ se dostal do pozornosti médií poté, co jej rodiče bez souhlasu lékařů odvezli z britské nemocnice do Španělska, kde chtěli získat peníze na Ashyovu léčbu prodejem prázdninového domu. Manželský pár se poté na tři dny ocitl ve vazbě kvůli údajnému zanedbání péče o dítě.

Britští lékaři jim prý protonovou terapii, která je v jejich zemi nedostupná, nejprve nedoporučovali. "Teď když je Ashya v Praze, je určitě nejlepší, aby byl nadále léčen bez přerušení, takže NHS souhlasil, že bude financovat tuto péči, jak to požadovali jeho rodiče," napsalo vedení NHS v dnešním prohlášení.

Na úhradu léčby v pražském protonovém centru rodiče potřebují 1,8 milionu korun. Téměř celou částku se jim však už podařilo získat díky spontánní veřejné sbírce. Protonová léčba je v podobných případech k pacientům šetrnější.

V případě ozařování meduloblastomu, který postihl Ashyu, tak mohou dát lékaři nejvyšší možnou dávku a přitom uchránit okolní tkáň. V blízkosti nádoru jsou mozková centra pro srdce, plíce, játra a střeva. Proton sníží riziko jejich poškození.