Penzijko, jako přilepšení k budoucímu důchodu, má 53 procent lidí. Populární jsou i spořící účty a termínované vklady, které využívá 35 % lidí. A každý desátý Čech pak investuje do vzdělání svých dětí a doufá, že se o něj ve stáří postarají. Vyplývá to z průzkumu Asociace penzijních společností.

Od spoření odrazuje chudoba a strach

Třetina Čechů ale na své stáří nespoří. Proč? Nejčastěji kvůli své špatné finanční situaci. Berou tak málo, že nemůžou postrádat peníze, které by jim umožnily vylepšit stáří. Další lidé se zase bojí, že se úspory nějak »vytratí« a oni ze svých peněz neuvidí ani korunu. Od úspor na stáří odrazuje i strach z nejisté budoucnosti, inflace a smrt.

Nejskromnější jsou vesničané

Jen zhruba každý čtvrtý člověk si myslí, že současný důchod by mu v penzi stačil. Ale to je celorepublikový průměr, který se liší podle toho, kde lidé žijí. V malých vesnicích, od tisíce do dvou tisíc obyvatel, převládá názor, že s důchodem se dnes dá vyžít. Myslí si to 39 % dotázaných. Naopak, ve městech nad 100 000 obyvatel má stejný názor jen 15 procent lidí.  

Jak Češi spoří na stáří

* nějakou formou na stáří spoří 67 % lidí

* na důchod spoří jen polovina lidí se základním vzděláním, ale 84 % vysokoškoláků

* nejčastější formou zajištění je třetí pilíř, který volí 53 % lidí

* spořící účty či termínované vklady využívá 35 % lidí

* 10 % lidí považuje za vhodnou formu zajištění na stáří investování do vzdělání vlastních dětí.

Důchod vylepší »penzijko«

Žena těsně před padesátkou, která si na penzijko měsíčně ukládá 623 korun a už si spoří déle než šest let. Tak vypadá typičný účastník penzijního připojištění. Tímhle způsobem si pak na důchod v tzv. třetím pilíři spoří téměř pět milionů Čechů. Za dvacet let, kdy je penzijko v Česku k mání, dosáhlo průměrné zhodnocení vkladů 4,17 procenta.

Třetí pilíř v číslech

* Ve třetím pilíři je 4 848 000 lidí

* Průměrně si každý spoří 563 Kč měsíčně

* Příspěvek od zaměstnavatele dostává jen každý pátý člověk

* Když už šéf přispívá, tak v průměru 669 Kč měsíčně