Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Noční můra v letadle: Cestující slyšeli výbuch, kabinu zavalil hustý dým!

Cestující v americkém Airbusu slyšeli výbuch, po kterém se začal kabinou šířit hustý dým
Cestující v americkém Airbusu slyšeli výbuch, po kterém se začal kabinou šířit hustý dým  (Autor: Twitter)
Autor: simao - 
19. září 2014
18:18

Prožili si noční můru. To když se v letadle společnosti JetBlue začal šířit hustý dým poté, co cestující údajně slyšeli i výbuch. Stroj se 142 cestujícími na palubě se dal na nouzové přistání. A všechny to pořádně vyděsilo. Na palubě byl v tu chvíli i americký herec Jackson Rathbone z Twighlight, který popsal horový zážitek...

Z přihrádek nad jejich hlavami vypadly dýchací masky, na videích, které někteří cestující pořídili, je slyšet jekot. Pomoc, zemřeme, báli se prý někteří. To když se kabinou začal rychle šířit dým, skrz který pomalu nebylo vidět pasažéra na vedlejším sedadle...

Technické potíže letadla, které ve čtvrtek mířilo do Austinu ve státě Texas, nahnaly cestujícím pořádný strach. Problémům přitom zpočátku nic nenasvědčovalo, let 1416 probíhal do té doby hladce.

Jenže patrně problémy druhého motoru letadla změnily poklidné cestování na hororový zážitek. Motor Airbusu A320 se přehřál, cestující prý dokonce slyšeli výbuch na pravé straně letadla. Kouř zalil celou kabinu během 10 až 15 vteřin. O podobný zážitek rozhodně nikdo nestojí...

"Náš pravý motor explodoval a naše kabina se začala plnit kouřem," popsal na Twitteru i americký herec a muzikant Jackson Rathbone, který se objevil např. v upíří sáze Stmívání (Twighlight). Zahrál si upíra jménem Jasper Hale... Tentokrát se mu dostalo zážitku bez hollywoodských efektů.

Stevardi a letušky přitom měli plné ruce práce s tím, uklidnit v rámci možností cestující Airbusu. "Kyslíkové masky nám nešly nasadit, ale statečné letušky nás obcházely a ručně nám je nasazovaly," dodal Rathbone, který prý držel pevně za ruce svou manželku a svého syna a usilovně se modlil.

Letadlo nakonec bezpečně přistálo na pevné zemi - na letišti Long Beach v Kalifornii. O své dojmy se brzy začali dělit i další cestující. "Během přistávání posádka znovu a znovu křičela: Připoutejte se! Připoutejte se!," popsal Jared West, který byl samozřejmě rád, že se nouzové přistání vydařilo. Pilot po něm sklidil zasloužený potlesk, cestující z letadla evakuovali pomocí nafukovacích skluzavek.

Zvlášť po leteckých katastrofách z posledních měsíců, kdy se nejprve ztratilo letadlo malajsijských aerolinií a poté byl nad Ukrajinou sestřelen letoun téže společnosti, je strach řady lidí z cestování letadlem umocněn. V USA se objevily četné obavy kvůli výročí tragického 11. září 2001. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi