Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kam se hrabe Rath: Ředitel nemocnice sbalil do kufru 21 milionů a knihu od Foglara

Bývalý šéf nemocnice Na Homolce Dbalý skončil ve vazbě
Bývalý šéf nemocnice Na Homolce Dbalý skončil ve vazbě  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
19. září 2014
10:45

Miliony v krabici vína? To je pro příštipkáře. Tak by se dalo pohlížet na exšéfa nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Předtím, než ho sebrala policie, prý vláčel nikoli krabici, ale rovnou kufr. Narval do něj všechno možné. Miliony korun, ale i tvrdší měnu - eura a dolary. Nechybělo zlato, ale i další unikáty, včetně Foglarovy známé knížky Hoši od bobří řeky, odhalily Lidové noviny.

21 milionů korun, 185 tisíc eur, 5 tisíc dolarů, 3,5 kila zlata včetně mince za milion, vzácné známky i kniha Hoši od bobří řeky, podepsaná přímo autorem Jaroslavem Foglarem. To vše se mělo nacházet v "kufru poslední záchrany", který Vladimír Dbalý sbalil předtím, než ho policie sebrala kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám v pražské nemocnici Na Homolce.

Proč balil doktor Dbalý do zavazadla, uschovaného následně u kamaráda, peníze, je jasné. Ale proč Hochy od Bobří řeky? Sbírá prý třeba autogramy či známky, upozornil server lidovky.cz. Kufr však policie vystopovala. Jeho obsah má být spjatý s úplatky. Dbalý je obviněn kvůli tendru na digitalizaci chorobopisů, policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky při něm vznikla škoda 57 milionů.

Vedle toho zkoumá policie i nákupy nemocničních zařízení. Třeba Leksellova gama nože, při jehož pořízení měl Dbalý společně se svým exnáměstkem shrábnout úplatek ve výši takřka 6 milionů korun.

Vedle bývalého ředitele je již obviněna i jeho manželka. A to z maření výkonu úředního rozhodnutí. Údajně se snažila před policií ukrýt peníze svého manžela. V kauze jsou stíháni i další lidé - včetně bývalého vysoce postaveného úředníka ministra zdravotnictví Pavla Kocourka či bývalého primáře chirurgického chirurgického oddělení z Homolky Toběrného.

Obvinění podle kriminalistů postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

turista.z ( 19. září 2014 14:32 )

tak co, starýho si řádně vočesala?

vykutalena.vdova ( 19. září 2014 14:20 )

Opravdu otřesná doba tohle. Každej jenom přemýšlí jak by toho druhýho jenom okradl, podvedl...všechno je založený na zlém úmyslu. Kdo je hodnej a poctivej, rovná se blbec...Tahle doba je jenom pro bezpáteřní dravce s tvrdejma loktama....ale větina lidí taková není...a proto jsou nešťastní a naštvaní....

eisenbieger ( 19. září 2014 14:11 )

ti soused vomrdal zenu a jeste sis k tomu nic neukrad

sores ( 19. září 2014 12:59 )

V Česku je to samej zloděj, kdo má přístup se obohatit neváhá a krade.Příležitost dělá zloděje,že. To je hnus všech hnusů! Žádné zlaté české ručičky, ale co čech to zloděj. Zlaté ručičky ano, ale na krádeže.Hnus co se děje v Česku,denně nějaká krádež nebo zločin. Na tak piďi státeček je to hrůza. Co jsme to za lidi.

xcarodejka ( 19. září 2014 12:16 )

Někdo se už odstěhoval, ale nevyšlo to a vrátiol se a jsou tu roky. Tak jen raď mladým. Máš-li na to, uč se řeči.... Můžeme si tipovat,kolik dostane Rath. Obhájci protahují ty soudy, což jistě taky něco stojí,že?. Proč vlastně, když to mělo být jasné a prokázané , a vazba trvala yjímečných 17 měsíců. Něco asi nebude zcela v pořádku a plete se nám do toho zřejmě politikaření. Advokáti,kteří mají kontakty taky všechno nezmohou, zázraky neudělají.Tahle věc byla medializovaná včetně nahrávek / nedostala za to paní Bradáčová vyplísněno?/ Nepůjde to sméstzcela ze stolu jako kauza Janoušek....

Zobrazit celou diskusi