1. rada: Samostatnost

Odborníci se shodují, že není až tak důležitý věk, ale spíše míra samostatnosti dítěte. Pokud máte dítě roztěkané, které stále někde něco zapomíná, raději ještě nějaký ten čas vyčkejte. Záleží také na tom, jak daleko od školy bydlíte a zda dítě přechází frekventovanou silnici. Z praxe se dá říci, že u nás se děti na cestu k samostatnosti a vlastnímu klíči vydávají někdy mezi 8. a 10. rokem.

2. rada: Klíč na krk rozhodně ne!

Policisté v žádném případě nedoporučují nosit klíče viditelně na krku. Nejenže to láká případné zloděje, ale klíč také dítěti často překáží a musí ho sundávat, čímž hrozí, že ho ztratí nebo někde zapomene. Také při sportovních nebo volnočasových aktivitách se mu může zamotat kolem krku. „Ideální je ukládat si klíč do nějaké speciální kapsy v batohu nebo tašce,“ radí Jan Hrnčíř z FABu.

3. rada: Co dělat při ztrátě klíče

Dítěti již předem vysvětlete, že pokud klíče ztratí, musí vám to hlavně hned říct. Žádné tajné přidělávání klíče od sourozence. Společně určitě nejdříve zapátrejte, kde všude dítě bylo, co dělalo a kde mohly klíče zůstat. Pokud bude hledání neúspěšné, nezbývá než přikročit k výměně cylindrické vložky. Pravděpodobnost zneužití ztraceného klíče je totiž velká. „Nebo je praktické pořídit si speciální zámek 2 v 1, obsahující dvě sady klíčů. V případě ztráty klíče lze systém jednoduše přeprogramovat na sadu druhou,“ radí Jan Hrnčíř.

4. rada: Jen spolehliví sousedé

Dětem se samozřejmě může stát, že se jim klíč v zámku zasekne a nejde jim odemknout. Poučte je, že v žádném případě nemají prosit o pomoc náhodného kolemjdoucího. Ať vám zavolají, případně ať zkusí zazvonit na spolehlivé sousedy.  

5. rada: Nikomu neotvírat!

To, že nesmí otvírat nikomu cizímu, jste jim určitě řekli. Připravte je ale i na situaci, že ten Někdo za dveřmi na ně naléhá pod různými záminkami – potřebuje pomoc, je příbuzný souseda od vedle, jde odečíst plyn nebo elektřinu, nese zásilku… Vždy platí – neotvírat a s neznámým se nevybavovat! Dítě ať se vždy podívá kukátkem, rozhodně nesmí otevírat. . „Dnes již jsou k dispozici i digitální s LCD obrazovkou, na které můžete dění přede dveřmi pohodlně sledovat,“ doplňuje specialista z FABu.