Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První eutanazie pro vězně: Sexuální delikvent vyhrál netradiční soud

Frank Van Den Bleeken dosáhl svého, lékaři ho humánně zabijí.
 (Autor: Reprofoto youtube.com)
Autor: shp, ČTK - 
16. září 2014
08:08

Za mřížemi je kvůli vraždám a znásilnění. Dle vlastních slov prožívá Frank Van Den Bleeken (52) v base neuvěřitelné psychické utrpení, které chce ukončit. Proto se rozhodl bojovat u soudu za možnost zemřít rukou lékaře. Netradiční soud muž vyhrál.

Oznámil to vězňův advokát. V převážně katolické Belgii je eutanazie legální od roku 2002, vězňův případ je však podle médií první svého druhu. V království, stejně jako v jiných členských zemích Evropské unie, neexistuje trest smrti.

Frank Van Den Bleeken žije za mřížemi už skoro 30 let. Vězení opustil jen jedinkrát, kvůli matčině pohřbu. Argumentuje, že vyhlídky na propuštění nemá, protože není s to kontrolovat své násilnické sexuální pudy a zůstává nebezpečný pro společnost. Současně už čtyři roky tvrdí, že "už nemůže dál takto žít" a že "nedokáže snášet další utrpení", uvedl vězňův advokát Jos Vander Velpen v televizi.

„Jsem lidskou bytostí. Ať jsem spáchal cokoliv, zůstávám lidskou bytostí. Proto mi umožněte eutanazii,“ vysvětlil sám Van Den Bleeken, stěžující si na nesnesitelná duševní muka za mřížemi.

Van Den Bleeken má být brzy převezen z vězení do nemocnice, kde se eutanazie odehraje. "Bruselský odvolací soud zveřejní své rozhodnutí 29. září, ale to jen potvrdí dohodu uzavřenou mezi (vězněm) Frankem Van Den Bleekenem a ministerstvem spravedlnosti, které akceptovalo, že vězeň bude převezen do nemocnice, kde bude eutanazie vykonána," napsal list La Libre Belgique. „Ale nemohu říci, kdy či kde se tak stane,“ dodal advokát Vander Velpen podle BBC.

e.44 ( 16. září 2014 13:25 )

Obhajuješ kravinu ještě větší kravinou. Buď jsi tak hloupá nebo musíš mít pravdu i když jí nemáš, nebo obojí

jana999 ( 16. září 2014 13:09 )

kraviny píšeš ty, tolik mrtvých kolik mají za sebou věřící nedá dohromady ani nacismus a komunismus dohromady a žádná církev nebyla, není a ani nebude levicová, tu vymyslela pravice, aby ovládala hloupou masu, která by se nebouřila, když na ty povaleče musela dřít, jak otroci

e.44 ( 16. září 2014 13:00 )

Ne že bych plně souhlasila s byvalyvoliccssd ale tvoje poslední věta je vyložená kravina. Projdi si dějiny. Ty skutečné, ne to co ti vtloukali do hlavy za totáče. Projdi si a porovnej statistiky vražd a sebevražd a pak ti samotné dojde, jakou kravinu jsi napsala.

jana999 ( 16. září 2014 09:04 )

dejte se zavřít do bohnic trubko, jako by pravice nepoužívala likvidaci, kdopak házel ty lidi do orlíku? Pravice má na svědomí mnohem víc mrtvých než celá levice

Zobrazit celou diskusi