V pátek večer bylo na pražské Malé Straně před Muzeem hudby rušno. Sjížděli se k němu taxíky, ztepilí řidiči v černých oblecích otevírali dveře luxusních land roverů pozvaným hostům charitativní gala večeře, která se tu v rámci Týdne módy Unique Fashion Week konala. Ve prospěch své nadace Happy Hearts Fund podporující obnovu a výstavbu škol v přírodními katastrofami postižených zemích ji zde uskutečnila supermodelka Petra Němcová spolu s pořadatelkami UFW Bárou Bergovou a Karolínou Bosákovou.

Cena míst u stolu, jež byla součástí výtěžku, stála několik desítek tisíc korun. Večeři předcházelo entrée stylu koktejlu uvozené číšemi šampaňského Clicquot a sofistikovanými, jazyk gurmána startujícími sousty studené kuchyně. Jako předkrm se podávala vinnou pěnou a brusinkami doprovozená kachní játra, sorbet z ústřic na ledu, bílá ryba na šafránovém rizotu… Špalír číšníků měl kvalitu tichých noblesně kmitajících přízraků…

Další chody následovaly až po dražbě, která byla zlatým hřebem večera. Petře Němcové zvedla adrenalin a já se v duchu ptala, kolik endorfinu štěstí suma za vydražené věci, nabízené zážitky v ní vyplaví.

Kdo s koho?

„Až si sníme rybičku, tak to vypukne. Bude to show, utkají se Češi a cizinci. Schválně, kdo víc přispěje… Viděla jsi mou kabelku? Je to zlatá lebka – to aby ti laxní věděli, co je čeká,“ smála se Petra. Vypadala jako nedočkavé dítě. Nedivím se, že ji (nejen) americká high society miluje. Představuje andělského, pro dobrou věc žijícího mimoně. Těžko mu odolat, pomyslnou peněženku nevyndat.

Na poslední dobročinné gala večeři v NY, kde mimo jiných významných hostů, politiků, burziánů, umělců byl i exprezident Clinton, návrhářka Donna Karan, herečka Naomi Watts, se vybralo přes dva a půl miliónů dolarů. Na takovou částku v Praze, kde k večeři nezpívala Sheryl Crow, ale naše (byla dobrá) Debbie, Petra zdaleka nedosáhla, ale i tak to v celku byly nezanedbatelné peníze, za něž by se mohla jedna škola postavit.

Začalo se třináctilitrovou lahví šampíčka Moët, poté opulentní vázou Moser, dále úctyhodně vydraženou toaletou od Beaty Rajské, kterou si Petra v rámci lepší licitace neváhala rychle za panelem na pódiu obléknout (slušela jí). Kytara od Stinga s jeho podpisem, již modelka přivezla, rozbušila srdce filantropů ještě víc. Moderátor Mareš šel až na dvě stě tisíc, ale jiní frajeři jej převálcovali. A úplně nejvíc byli pánové ochotni dát za chvíle strávené ve společnosti Němcové…

Diktát gala

Dress code akce zněl Black tie, ale řada mužů, jak se dalo čekat, si předepsaný smoking nevzala. Na rozdíl od žen, které většinou volily dlouhou róbu, byť Black tie dovoluje i krátké společenské šaty v délce kolem kolen.

Petra a její kamarádky, pořadatelky UFW Bára a Karolína, oblékly glamour punk róby od španělského, na Týdnu módy se prezentujícího španělského návrháře Alfréda Villaby. Já sice v průsvitech odhalené nohy vnímám jako diskutabilní, eleganci nijak nenahrávající módní počin, ale figury všech žen na poker s transparentem měly. Petra k bílému modelu z hrubé, kontroverzním zipem doprovozené krajky obula bílé válenky, stejně jako tomu bylo při prezentaci na molu. Bára takovou odvahu neměla a černou, kovem zdobenou kreaci doplnila subtilními sandálky. Totéž učinila Karolína.

Modelka Andrea Verešová zvolila bílou řízu, její manžel dress code zachoval a oběma to moc slušelo. Stejně jako návrhářce Beatě Rajské. Společenské VIP laťky dostál i moderátor Leoš Mareš ve verzi smokingu se sametovým sakem. Fotbalista Ujfaluši, jeden ze sportovců, kteří koupí lístku ke stolu na nadaci Happy Hearts Fund přispěli (někteří jej dokonce zaplatili, i když konstatovali, že přijít nemohou) svým šedým oblekem a křiklavě vzorovanou košilí byl mimo. Nicméně tady nešlo až tak o vkus, který se u elity se správnou kreditkou předpokládá, byť je leckdy spíš prací dobrých stylistů. Tady šlo o záležitost srdce, dobrou vůli pomoci, která světu módy, často vnímanému jako povrchní, dodává rozměr lidskosti.

Fotogalerie
9 fotografií