Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman si stěžoval na budižkničemy. Marně, nadlidi služební zákon odhlasovali

Sněmovnou prošla novela služebního zákona. Prezidentovi Zemanovi navzdory
Sněmovnou prošla novela služebního zákona. Prezidentovi Zemanovi navzdory  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
10. září 2014
15:00

Mezi Milošem Zemanem a Sobotkovou vládou došlo k přestřelce kvůli politickým náměstkům. Ti jsou součástí novely služebního zákona, Zeman je však považuje za "budižkničemy". A hrozí, že zákon vetuje. Sněmovnou však dnes novela prošla, míří do Senátu a pak na stůl prezidenta.

Poslanci dnes schválili celkovou novelu služebního zákona. Ponechali v ní tedy i politické náměstky. Pro předlohu hlasovalo 127 ze 172 přítomných poslanců. Koalice se přitom dokázala na prosazení návrhu domluvit i s opozičními TOP 09 a ODS. Proti se postavili zejména poslanci KSČM a Úsvitu.

Komunisté žádali alespoň snížení počtu politických náměstků ze dvou na jednoho, ale neuspěli. Šéf Úsvitu Tomio Okamura mluvil o dohodě "správných hochů", možnosti politického obsazování míst a o "politických podržtaškách".

Služební zákon jako takový upravuje práva a povinnosti úředníků ve správních úřadech. Záměrem je, aby zajistil odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy. Kritici se u novely obávají naopak zvýšení politického vlivu na státní správu. Poslanci dnes přitom hlasovali celkem o pěti desítkách pozměňovacích návrhů, podpořili jen několik drobných úprav.

Prezident Zeman, který dnes dokončuje svou třídenní návštěvu Francie, novelu služebního zákona kvůli politickým náměstkům již dříve kritizoval. Hrozí nejen vetem, ale i ústavní stížností. Podle Zemana jde o vytvoření třech desítek dobře placených pracovních míst, na nichž by nebyla vyžadována žádná pracovní zátěž.

"Na každém ministerstvu má být jeden až dva nic nedělající politici, tzv. političtí trafikanti, abych použil termínu pana premiéra," řekl prezident v ČT. "Tady se vytváří při zhruba patnácti ministerstvech třicet budižkničemů, dejme tomu zasloužilých stranických funkcionářů, kteří nebudou nic dělat, budou brát stotisícové platy, a tím pádem budou naprosto zbyteční," myslí si Zeman, který se kvůli názoru na politické náměstky nepohodl i s moderátorem Václavem Moravcem, ke kterému prý do Otázek již nikdy nepřijde.

panda82 ( 11. září 2014 07:37 )

Nadlidi a budižničemové za peníze voličů jen rozhazují, kolik si seberou ze svých platů a dají to na jejich plat? nulu, uberou tam kde by jich bylo třeba ale kamarádičkům trafiky musí zajistit, Sobotka je škůdce a pijavice přisátá strachem o svoje koryto a voliči jsou mu u prd***. S takovými poslanci a vládou na hnůj a honem rychle , asi si též budou šetřit na byt , tak jim musí pomoci

a-z- ( 10. září 2014 18:12 )

Zeman si stěžoval na budižkničemy------------Potrefená husa nejvíc kejhá... (

wandzi ( 10. září 2014 17:59 )

Jde především o voličské hlasy. Pohodlné polštářky úřednickému stavu, neustálé zvedání platů, nekontrolovatelné a ničím nestanovené množství úředníků - vedoucích, podvedoucích, nadvedoucích a posměšný byrokratický přístup k občanovi a jeho potřebám, chaos a zmatek v zákonech, předpisech, nařízeních, plodící jen zlo a nedůvěru v šťastnou a tvořivou budoucnost podtrženou umem a poctivostí. Marně volá občan po nápravě u soudů, marně střídá u voleb kandidáty, marně si stěžuje a bouří se. Vše je podřízeno zlatému teleti - MAMONU. Nemáš peníze? Nejsi člověk! Nejsi nic. Nic neznamenáš. Nemůžeš nikam jít, nic dělat, natož to kandidovat na některý vlivný post.A tak máme ve vládě podnikatele BABIŠE,který začal makat jak sám říká. A pro koho že maká? To se teprve ukáže časem. Zatím je prý na výsledky brzo.

hejhej ( 10. září 2014 17:24 )

maruch: Přesně tak. Před volbama mají plnou hubu slibů, jak budou šetřit. Zatím šetří jen na nás, trafiky jedou dál a darmožroutů přibývá. Prezident má pravdu.

salto ( 10. září 2014 16:11 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa