Apple upustil od své filozofie menších velikostí mobilů a přizpůsobil se konkurenci. Menší varianta iPhone 6 má Retina HD displej s úhlopříčkou 4,7 palce a rozlišením 1334 x 750 pixelů, monstrózní iPhone 6 Plus s úhlopříčkou 5,5 palce s Full HD rozlišením spadá svými rozměry již do kategorie phabletů, mezičlánkem mezi mobily a tablety.

O poznání větší displeje se podepsaly i na rozměrech mobilů. Model 6 má rozměry 138,1 x 67 x 6,9 milimetru, větší 6 Plus 158,1 x 77,8 x 7,1 milimetru. Oba mobily jsou skutečně velké a velikostně srovnatelné s handheldem Nintendo 3DS. Oproti dřívějším iPhonům jsou však tenčí.

Porovnání cen iPhonů.
Autor: Blesk

Změnami ale nové iPhony prošly i po designové stránce. Oba mají mnohem oblejší hrany. Displeje jsou po stranách zahnuté, což usnadňuje ovládání.  Kvůli větším rozměrům se tlačítko pro zapnutí přesunulo z vršku přístroje na pravou stranu. Oba nové iPhony budou k dostání ve stříbrném, zlatém a šedém provedení.

Telefony pohání nové procesory Apple A8 s 64bitovou architekturou. Je o 25 % výkonnější než předchůdce, jeho grafika dokonce dvakrát tak výkonná, přesto vyžaduje o 50 % méně energie než A7. Operačním systémem obou mobilů je nejnovější iOS8.

Výdrž baterií by měla být slušná, ale praxe už v minulosti ukázala, že tomu tak není. Apple uvádí, že iPhone 6 vydrží v nečinnosti na příjmu až 10 dní. Hudbu lze přehrávat až 50 hodin, video 10 hodin, surfovat po internetu přes wi-fi 11 hodin a přes LTE a 3G síť 10 hodin.

iPhone 6 Plus má větší baterii a měl by vydržet na příjmu až 16 dní, přehrávat hudbu až 80 hodin, videa až 14 hodin, brouzdat přes wi-fi, LTE či 3G až 12 hodin. Baterie budou opět v obou modelech nevyjímatelné. Bohužel.

Fotoaparát obou mobilů má stejné rozlišení jako iPhone 5S – 8 megapixelů. Vylepšena však byla světelnost, detekce obličejů a automatické ostření. iPhone 6 i 6 Plus bude mít novou platební funkci Apple Pay, díky které bude možné platit prostřednictvím mobilu a přiložení prstu na citlivější čtečku otisku.

Do prodeje půjdou oba telefony v USA i v sousedním Německu již 19. září, přičemž předobjednávky je možné provádět již od tohoto pátku. Kdy se dostanou nové iPhony do Česka, známo není, ale předpokládáme, že zhruba měsíc od uvedení na Západě.

Fotogalerie
9 fotografií