Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman s Ivanou míří do Francie. A chystá oslavy sedmdesátky: Koho pozve?

Prezident Miloš Zeman s francouzským velvyslancem Pierrem Lévym
Prezident Miloš Zeman s francouzským velvyslancem Pierrem Lévym  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
7. září 2014
18:08

Doma chvíli nepobude. Sotva se prezident Zeman vrátil ze summitu NATO ve Walesu, chystá se tentokrát do Francie za prezidentem Hollandem. Na oficiální návštěvu pod Eiffelovku bere i první dámu Ivanu. Vedle toho pak Zeman chystá i svou zářijovou oslavu - bude mít 70. narozeniny. Oslava to prý nebude velká, ale možná navrch přidá i koncert hradní stráže pro gratulanty z řad širší veřejnosti.

Již na začátku příštího týdne usedne Miloš Zeman opět do letadla a vydá se směr Paříž. Se svou ženou Ivanou totiž absolvuje oficiální návštěvu Francie. Čekají je audience u prezidenta Françoise Hollanda a předsedy vlády Manuela Vallse.

Zeman se však zúčastní i několika pietních aktů. Zavítá k Památníku legionářů na známém hřbitově Pére Lachaise - při příležitosti 100 let od založení československých dobrovolných jednotek ve Francii. Květiny položí také na hrob Natalije Gorbaněvské, ženy, která v srpnu 1968 s několika přáteli v Moskvě protestovala proti okupaci Československa.

Recepce na ambasádě, prohlídka Montmartru

Co by to však bylo za státní návštěvu bez večerní recepce, která se v pondělí uskuteční na české ambasádě v Paříži. Zeman povečeří s předsedy krajanských sdružení. S francouzským prezidentem se setká v úterý v Elysejském paláci, na rozhovor si prezidenti vyhradili asi hodinu času. Ve středu pak český prezident posnídá s francouzským ministrem pro ekonomiku a navštíví francouzské Národní shromáždění. Zavítat chce také do sídla OECD, na oběd za generální ředitelkou UNESCO Irinou Bokovou a odpoledne na proslulý Montmartre, kde si chce prohlédnou chrám Sacré-Coeur. 

Zemanovy narozeniny se blíží: Co plánuje?

Kvapem se přitom blíží i Zemanovy 70. narozeniny. Prezident se narodil 28. září 1944 v Kolíně, slavit chce několik dní před svým výročím. Nijak velkolepě, na prezidentský zámek v Lánech chce pozvat pouze své nejbližší a spolupracovníky. Podle hradního mluvčího Jana Ovčáčka přijde maximálně 15 lidí. "Pan prezident plánuje pouze soukromé setkání se svými nejbližšími a spolupracovníky," řekl Ovčáček. Zeman však plánuje také povečeřet na pražském Hradě s nejvyššími ústavními činiteli, dodal mluvčí. A ještě jeden plán se prezidentovi honí hlavou. Uvažuje, že "pro ty, kteří projeví přání mu přijít popřát", možná uspořádá koncert Hradní stráže, řekl Frekvenci1 a Studiu ZET. Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně.

pgga ( 9. září 2014 01:18 )

Protoze CR je z vetsiny zeme buranu..

salto ( 8. září 2014 13:40 )

Zeman je vzdělaný a inteligentní člověk. To potvrzují nenávistné výkřiky do tmy těch, co z něj nemají ani fusekle

salto ( 8. září 2014 13:36 )

A měli by tam dlouho zůstat

trhnisinadledvinkou ( 8. září 2014 09:46 )

.. to zas bude vostuda

pgga ( 8. září 2014 01:08 )

Ridici nakladaku, prosim mlc.Buran Zeman je jednoduse BURAN..chapes?..Ne..vid

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa