Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tohle funguje. 5 nejlepších rad, jak nadchnout děti pro školu

  • Vzorní studenti se většinou do školy těší nebo nijak neprotestují. Horší je to s těmi ostatními.
    1. září 2014 | 06:00

    Není těžké poslat dítě do školy prvního září. Mnohem náročnější je dosáhnout toho, aby potomek celkem nadšeně odcházel do školy i další dny nebo týdny. Někdy zabere třeba to, že si ve třídě najde kamarády, ale co když tam zatím nikoho nezná nebo co když si dcera nebo syn s ostatními spolužáky moc nesedli? Víme, jak na to. A upřímně, s přesvědčováním k učení to moc společného nemá. 

  • Pojďme nakoupit nové oblečení nebo penál, chceš?

     

    Autor: Shutterstock.com

     

    Samozřejmě, rozpočet je na začátku školního roku ve většině rodin napjatý, protože bylo třeba pořídit nový batoh do školy, pomůcky a ještě se dají čekat výdaje s kroužky. Ale zkuste najít alespoň pár stovek, které investujete do dítěte podle jeho představ. Je to možná k nevíře, ale nové kalhoty v módní barvě zaberou mnohdy lépe než když budete dítěti líčit, že z té nové učebnice angličtiny se budou slovíčka učit sama, jedna báseň. 

  • A co takhle nějaký pořádný výlet hned příští víkend?

    Autor: Shutterstock.com
    V pondělí se zdá víkend být sice ještě dost daleko. Ale rozhodně bude všechno lépe ubíhat, když na konci týdne bude čekat nějaká lákavá odměna v podobě výletu, který jste původně plánovali ještě na prázdniny, ale už na něj nezbyl čas. Může to být nějaký zábavný nebo sportovní outdoorový  park, září ještě podobným aktivitám přece. Zabrat by mohla také nějaká filmová premiéra a podobně. 

  • Pojď, zajdeme spolu odpoledne na palačinky

    Autor: Shutterstock.com
    Děti všeho věku, snad s výjimkou mimořádně zpruzelých pubertálních jedinců, milují, když si rodiče udělají čas jen na ně. Pak je jedno, zda otec vezme syna na kolo nebo zda dcera vyrazí s matkou na kávu a něco dobrého. Důležitý je onen čas, během něhož můžete nezávazně tlachat, abyste nepozorovaně přešli i důležitým tématům a dozvěděli se třeba něco o tom, co potomka trápí nebo z čeho má strach. Pokud něco podobného plánujete a máte dětí více, pamatujte na to, že nejlépe si to užijí, když ji třeba na ty palačinky budete brát postupně. 

  • Nechceš zvýšit kapesné? Aneb nový školní rok, nová pravidla

    Autor: shutterstock.com
    Zatímco s kázáním o tom, že se zářím dětem začaly zase povinnosti mezi potomstvem nejspíše moc neuspějete, když začnete o zvýšení kapesného, nejspíše zpozorní. Jděte na to chytře - neříkejte nic o tom, kolik vás v součtu stojí děti peněz, ale spíš pohovořte na téma, jak už jsou velcí a zodpovědní, a proto jim dáváte více peněz než dosud. To by je mohlo povzbudit, co říkáte? 

  • Když se budeš dobře učit, dostaneš nový počítač

    Autor: Profimedia.cz
    Tuhle motivaci zkuste jen na dítě, kterému už je nejméně deset nebo spíše dvanáct let a čas do příštího vysvědčení si už umí celkem dobře představit, pro ty mladší je to poněkud vágní pojem. Také je dobré ji vytáhnout na dítě, která má nějaké velké a přitom jasně definované a splnitelné přání. Na vás je, abyste po dohodě s dítětem stanovili podmínky, jaké musí splnit, aby vytouženou odměnu dostalo. Nemusí to samozřejmě být jen počítač, i když jen těžko například koupíte dceři koně. Ale můžete jí zkusit nadchnout pro učení příslibem přihlášky do jezdeckého oddílu. 

Diskuse ke článku
.