Dvojice mužů ve věku 28 a 18 let je obviněná z trestného činu vydírání ve formě spolupachatelství a další 18letý mladík je obviněn z trestného činu těžké ublížení na zdraví.

Ti si dne 15. 7. 2014 po předchozí domluvě kolem jednadvacáté hodiny počkali u bývalé restaurace Koliba v Šumperku na 24letého poškozeného, kterého na místo dle instrukcí vylákala mladistvá dívka.

Zde ho chtěli donutit, aby podepsal písemnost k uznání dluhu ve výši 16500 Kč a ke stažení oznámení, které učinil na polici ohledně podvodu, týkajícího se právě uvedeného dluhu na odebrané elektřině. Dříve než došlo k řešení uvedeného požadavku, tak se poškozený pokusil utéci. Následně byl dostižen a 18letým mladíkem, kterým ho surově napadl. Útočník 24letého muže bil dřeveným hranolem, kdy mu zasadil pět až šest ran do hlavy. Posléze poškozeného posadili a požadovali, aby podepsal připravenou smlouvu k umazaní dluhu. Vzhledem ke stavu, ve kterém se po bezohledném útoku nacházel, nebyl tohoto schopen.

Poté co pachatelé zjistili vážnost svého jednání, poškozeného naložili do vozidla a odvezli do chatky, kde jej drželi dva dny, kdy se o něho za pomocí matky jedno z útočníků starali. Další den ho odvezli do bytu jedno z útočníků. Po třech dnech ho odvezli do místa trvalého bydliště, kde ho zanechali před dveřmi. Matka poškozeného, když zjistila vážnost situace, okamžitě odvezla syna do nemocnice. Zde bylo zjištěno, že muž utrpěl zranění spočívající v pohmoždění mozku, krvácení do mozku, mnohočetné zlomeniny obličejových kostí, frakturu čelní kosti a mnohočetné zlomeniny v oblasti skeletu lebky s nutností operativního zákroku, který byl uskutečněn ve Fakultní nemocnici v Olomouci, s dobou léčení v řádech týdnů. Během hospitalizace poškozeného se matka obviněných i oni samotní snažili muže navštěvovat a před jeho matkou vzbudit dojem, že s věcí nemají nic společného a naopak, že pachatele najdou a vše s nimi vyřídí sami.

Na základě trpělivé a precizní práce kriminalistů, jelikož poškozený z důvodu značného strachu z útočníků s policií nespolupracoval, byli všichni v krátkém čase dopadeni ustanoveni a obvinění.

Dva z obviněných jsou stíhání stíháni vazebně, kdy případ je i nadále v šetření.

por. Bc. Josef Bednařík tiskový mluvčí PČR