Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Byl eso v extrémním parašutismu: Skokan zemřel při přeletu Sněžky

Při pokusu o přeplachtění vrcholu Sněžky zemřel BASEjumper Martin Trdla
Při pokusu o přeplachtění vrcholu Sněžky zemřel BASEjumper Martin Trdla  (Autor: youtube.com)
28. srpna 2014
15:24

Byl jedním z průkopníků extrémního parašutismu zvaného BASE jumping. 40letý Martin Trdla, který si svůj první plachtící oblek sám ušil z balónoviny, zemřel při pokusu přeplachtit vrchol Sněžky. Zřítil se na do kamenné sutě na polské straně. Byl na místě mrtvý.

„Ve vzduchu zazmatkuješ jen jednou,“ řekl v rozhovoru pro server Ronnie.cz před časem Martin Trdla, který dnes zahynul při seskoku z rogala. Ve speciální plachtící kombinéze zvané wingsuit chtěl přeletět vrchol Sněžky a přistát v Obřím dole.

Během několika minut byl u parašutisty člen horské služby, který nedaleko obnovoval tyčové značení. Následně přijeli záchranáři z Pece pod Sněžkou. Zjistili, že muž je bez známek života, že zraněním zřejmě na místě dopadu podlehl. Smrt muže konstatoval i lékař, který na místo dopadu slanil z vrtulníku záchranářů.

Na místo neštěstí přijela i polská horská služba GOPR. "S tou nyní řešíme transport a jednáme o dalším vyšetřování události. To ale zřejmě převezme polská policie, protože k nehodě došlo na polském území," uvedl zasahující člen Horské služby Krkonoše Pavel Smejkal.

Co je BASE jump?
Slovo BASE je zkratkou po prvních písmen míst, ze kterých skokani skáčou. B = building, budovy, A = antény, S = span, mosty, E = earth, země (skály, útesy). Skokan má na sobě speciální kombinézu s plochami látky, po kterých plachtí. Skokan po chvilkovém volném pádu otevře padák pro bezpečné přistání. Maximální rychlost při letu je až 230 km/hod.

bizon_pepa ( 28. srpna 2014 18:14 )

Kdo che kam......

popocatepetl ( 28. srpna 2014 16:45 )

Zajimave je, ze kdyz Ceske drahy zadaly po rodinach pozustalych podil na nakladech spojenych s dusledky sebevrazd na kolejich, cesky narod se bouril. Jen pry at to pekne Ceske drahy uhradi z penez danovych poplatniku. A kdyz se nekdo zrani nebo zabije pri extremnich sportech, na ktere se vztahuji uplne jine pojistky (nalezite mastne) nez na zivot a zabavy bezneho cloveka, zacnou se ozyvat rejpalove, ketri maji pocit, ze jim nekdo neco taha z kapes.

popocatepetl ( 28. srpna 2014 16:41 )

Tak pro velmi pommalu chapajici: byl to pracovni uraz - natacel reklamu. Vy jste si ho asi neobjednal, tak se nebojte, ze byste to platil!

kapturek ( 28. srpna 2014 16:12 )

 doufam ze vyjezd sanitky, zachranaru a jinych zachrannych slozek daji proplatit jeho rodine , nevim proc by se mely nase dane vyuzivat na nekoho ktery si nevazi zivota, brecet tady nebudu

popocatepetl ( 28. srpna 2014 15:48 )

Údajně se to stalo při natáčení reklamy, takže pracovní úraz.

Zobrazit celou diskusi