Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neuvěřitelné! V Chorvatsku pomáhala při amputaci nohy uklízečka!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ČTK, ljš - 
28. srpna 2014
07:38

Celé Chorvatsko je v šoku! Ukázalo se totiž, že tam v jedné z nemocnic při amputaci nohy asistovala obyčejná uklízečka. Ta při operaci zkolabovala a má z tohoto nedobrovolného zážitku zřejmě doživotní trauma.

Chorvatský ministr zdravotnictví Siniša Varga musí řešit neobvyklý skandál, který propukl v nemocnici ve městě Bjelovar, ležícím asi 80 kilometrů východně od Záhřebu. Jak píše deník Jutarnji list, lékaři totiž začátkem srpna při amputaci nohy využili asistenci uklízečky, kterou požádali, aby končetinu během zákroku podržela. "Když doktor nohu, kterou jsem držela, začal odřezávat, omdlela jsem," tvrdí šestačtyřicetiletá Lidija Mrazová.

Nedobrovolná asistentka skončila v péči lékařů a dodnes je na nemocenské.

Se zážitkem se svěřila zdravotnickým odborům a také napsala stížnost na ministerstvo. Primář Stjepan Grabovac přitom tvrdí, že asistenci nemedicínského personálu běžně používají ve všech chorvatských nemocnicích. Odmítl ale, že by Mrazová byla přímo při amputaci, podle jeho slov pro místní noviny jen pomáhala přemístit pacienta na operační stůl. Ani to ale podle platných předpisů uklízečky dělat nemají, tvrdí odbory.

zabibol ( 28. srpna 2014 09:34 )

Jak to teprve musí vypadat v Rusku. Tam uklízečka přímo operuje.

setroseuros ( 28. srpna 2014 09:23 )

Uklizecka prisla uklidit, ale lekar ji dal drzet nohu . Pak se i uklizecka uklidila!

Zobrazit celou diskusi