„Dělám to s naprostou radostí. Komunismus je cynický a stále stejný. V srpnu 1968 Československo, nyní stejná taktika na Ukrajině,“ vzkázal Tříska z Kalifornie přes mluvčího hnutí Petra Marka.

Na dálku

Akce má připomenout oběti demonstrací proti okupantům v roce 1968. Začala před rokem a půl na protest proti komunistům v politice. Herec, žijící v Los Angeles, se k ní připojil v den výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Den poté ji začal držet také režisér Menzel, který se ke své účasti vyjádřil takto: „Nacisti, komunisti – stejná verbež.“ Hladovkářem by se v nejbližších dnech měl stát také guru divadla Semafor Jiří Suchý (82)!

Forman nevydržel

Pro takového Třísku, který je již řadu let zarytý vegetarián a odpírá si maso, není půst žádný problém. Zato Miloš Forman (82), který se zapojil už loni, nebyl nakonec schopný půst kvůli zdravotním problémům dodržet.

Proto ji za něj splnili synové - dvojčata Petr a Matěj (50) i se svými rodinami. Slavný režisér totiž již několik let trpí okulární degenerací, což je nemoc při které dochází ke ztrátě zraku. Formanovi je mnohdy tak zle, že není schopný ani opustit domov.

597 - Tolik dní se řetězová hladovka drží. Stejný počet je i uctěných obětí.  Každý den je totiž věnován jednomu člověku zabitému komunisty.

Přidala se i Kubišová

Do řetězové hladovky se již připojila řada známých osobností. Půst drželi minulý rok také třeba zpěvačka Marta Kubišová (71), režiséři Jan Hřebejk (47) a Václav Marhoul (54) či herec Jan Hrušínský (59).