Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vdova po zastřeleném podnikateli šokuje: Vyslýchali mě na manželův diktafon!

Autor: bk - 
21. srpna 2014
05:52

Když Eva Jandová popisuje osudnou noc 30. května 1993, kdy měl jejího muže Štefana (†26) a člena ochranky Juliána Pokoše (†25) zastřelit Jiří Kajínek (53), ocitáte se v kriminálce, v níž není jasné, komu policisté pomáhají a koho chrání.

Ve své knize Mého manžela nezastřelil Kajínek mimořádně otevřeně líčí i to, co se dělo poté, kdy společně s bratrem a známým policistou Jaroslavem K. – ten »úplně náhodou« přesně věděl, kam jet – dorazili na místo činu u plzeňských borských polí.

„Ticho přerušil až můj zoufalý křik. Chtěla jsem do našeho auta za Štefanem. Ve chvilce u mě stál Jaroslav K. a tlačil mne zpátky do bratrova auta. Pak šel Jaroslav K. za ostatními policisty,“ vybavuje si osudné chvíle Jandová. „Když se do auta vrátil, nic mi neřekl. Ani to, jestli Štefan žije nebo ne, co se stalo, prostě nic. Pouze se mě zeptal, jestli jsem schopná výslechu, že mě odveze na policii na Chodské náměstí v Plzni,“ vzpomíná Eva Jandová.

„Jaroslav K. mi stále opakoval, že je důležité, aby byl u mého výslechu právě on. Že je naším rodinným přítelem, a mně se tak bude určitě lépe vypovídat.“ Ve vyslýchací místnosti jí nalili vodu i jednu štamprli něčeho tvrdého. „Jaroslav K. se posadil a na stůl přede mě položil diktafon. Vykřikla jsem radostí: Jé, ty jsi mluvil se Štefanem, tohle je přece náš diktafon! Byl to ten diktafon, který si Štefan bral na schůzku s Lebedou,“ pamatuje si naprosto jasně Jandová.

Reakce známého policisty ji zarazila. „Jaroslav K. mě hned zpražil: Jak tě to napadlo, takových diktafonů jsou mraky, tohle je náš policejní.“ Jandová ale byla přesvědčená o své pravdě. „Poznávám ho, je to přesně ten, se kterým odjížděl.“ Jaroslav K. podle jejího svědectví akorát mávl rukou. „No a nakonec se tenhle diktafon i s mojí první výpovědí tak nějak ztratil. Jak je to vůbec možné? Na policii!?“ nechápe vdova.

Samotný výslech popisuje Eva jako jeden z nejhorších okamžiků svého života. „Jaroslav K. zapnul diktafon, podíval se na mě a řekl: Štefan je mrtvý, byl zastřelen. Začala jsem hystericky křičet a brečet. On místo toho, aby na chvíli vypnul diktafon a snažil se mě uklidnit, začal okamžitě sypat otázky: Kdo mu to mohl udělat?! Co víte?! Šel po něm někdo?!“ pálil prý jednu otázku za druhou. „Naprosto bezohledně využil mých bezprostředních emocí a pral to do mě. Také si vymínil, že bude i nadále vždycky přítomný u všech mých dalších výslechů! Vůbec nebral zřetel na mé tvrzení, že na diktafonu určitě bude nahraná manželova osudná schůzka. Veškeré mé myšlenky a pocity za každou cenu otáčel úplně jiným směrem. Tím svým,“ je přesvědčená Jandová.

Kniha Mého manžela nezastřelil Kajínek, kterou Eva Jandová napsala o svém manželovi, podnikateli s vazbami na plzeňskou policii, vyjde v nejbližších týdnech. Kniha Mého manžela nezastřelil Kajínek, kterou Eva Jandová napsala o svém manželovi, podnikateli s vazbami na plzeňskou policii, vyjde v nejbližších týdnech. | archiv Blesku

pozorovatel2013 ( 9. května 2015 18:27 )

a víte proč Jandu zabili? Pokošovci s Jandou a vymáhali peníze, proto pak dělali výslech na manželce zemřelého, jestli náhodou něco neví, jestli manželovi nedělala vrbu. Asi by dopadla jinak kdyby věděla. Krondak je zapleten do mnoha věci, je to mafián, chlapi mu jdou na ruku, podvody,tunely. Zrovna tak jeho kumpáni. Plzeňká policie a justice? to je fakt v hajzlu.Kronďák je vrah !!! ale nesmí se to dostat na veřejnost protože lidi co v tom jeli jsou dnes ještě v politice a na různých vysokých místech ! Mikeš a Krondák

pozorovatel2013 ( 9. května 2015 18:12 )

Vždy jsem věděl že je zatím plzeňská policie, když do toho začal někdo strkat nos, tak po něm šli. Nechápu že jim to takhle prošlo, teď jsou už v důchodu a řada z nich podnikalo, Je to taková místní mafie.

zada ( 21. srpna 2014 14:45 )

.. no a co s tím teď udělá naše "spravedlivá" justice????? No tak snad by měla konat?, Nebo jako to skončí v bulváru?? Vždy´t je zavěřený zřejmě neviný člověk už tolik let??? To naši justici nezajímá???? Taki v tom bude ještě nějaký politik, jinak to není možný!!!!!

.abcd.abcd. ( 21. srpna 2014 12:15 )

No nic, jdu na oběd a nechám si chutnat.

.abcd.abcd. ( 21. srpna 2014 12:14 )

Nevidíš, že jsi s blbkou bumbacbum sama. Jo a ted žeń pro ještě další nick, aby vás bylo jako víc. To děláš ráda.

Zobrazit celou diskusi