Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blesk.cz zjišťoval: Jak je Česko připraveno na ebolu?

Autor: ida, šim, mb - 
20. srpna 2014
05:00

Obrovská panika v Německu – ebola měla dorazit do Berlína! Zkolabovala tam žena a měla všechny příznaky smrtelné nemoci, úřady kvůli ní vzali do karantény na 600 lidí! Přestože pak lékaři z podezření ubrali a věří, že nemoc krevní testy nepotvrdí, další hrozba je v Rakousku a Španělsku. Jsou nakažení už i mezi námi? A jak jsme na případnou nákazu připraveni?

Jak postupovat v případě ohrožení Česka ebolou se podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty intenzivně jedná. Připravit by se měli i praktičtí lékaři. Základní výbava prý vyjde na cca 1500 korun.

„Pokud by se vyskytl podobný případ u nás, zafungoval by systém spolupráce epidemiologického týmu a záchranářských složek,“ řekl Blesku. „U podezřelého z onemocnění ebolou by se zjišťovalo s kým a v jak úzkém kontaktu byl a podle toho by se učinila další opatření.“

Pokud by podle Valenty byla některá z osob s postiženým v úzkém kontaktu, byla by hospitalizována, dána do karantény a zkoumalo by se, zda vykazuje nějaké příznaky onemocnění krvácivou horečkou. „Ti, kteří by do styku přišli s nakaženým pacientem jen letmo a byli bez jakýchkoli příznaků, měli by být preventivně pod lékařským dohledem,“ dodává hlavní hygienik.  Podle jeho slov by měli praktičtí lékaři být vybaveni filtrační maskou, protiinfekčním oděvem, dvojitými rukavicemi, těsnými brýlemi a pokrývkou hlavy. Podle něj celá výbava vyjde na cca 1500 korun.

Epidemiolog: Je nezbytné uzavřít v Africe hranice

„V naší republice jsou dvě specializovaná zařízení, kde se nakažené osoby hospitalizují a zůstávají v karanténě. Jde o infekční kliniku na Bulovce a Centrum biologické ochrany v Těchoníně,“ vysvětlil Blesku epidemiolog Roman Prymula. „Pokud nakažená osoba přiletí letadlem, na letišti je pro spolucestující k dispozici karanténní prostor. Jestliže by se nákaza více rozšířila, má každý kraj v republice záložní prostory, které by posloužily jako karanténní.“

Podle Prymuly udělali němečtí epidemiologové nejefektivnější opatření a to, že uzavřeli prostor (úřad práce), kde se nakažená osoba objevila. „Při přesunu takového množství osob by hrozilo další šíření nákazy,“ sdělil epidemiolog.  

Za to, že se případy nakažených šíří ven z Afriky, podle něj může selhání africké strany. „Tam měl být už dávno omezen letový provoz a měla být izolována největší ohniska, oblasti či dokonce celé státy,“ řekl Prymula.

„Je nezbytné v Africe uzavřít hranice. Je to precedentní záležitost. Země měly apelovat na nemocné lidi, aby s jakýmikoli příznaky v žádném případě nelétali!“ apeloval.

Jak jsou Češi připraveni?

Video Těchonín, tady se bojuje proti ebole - Jan Jedlička, Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Rada Ministerstva zdravotnictví: Co dělat po návratu z rizikové oblasti?

Pokud se objeví po návratu z rizikové oblasti do 3 týdnů příznaky jako je horečka, nevysvětlitelná únava, bolesti svalů, hlavy, v krku, dále průjem, zvracení a následně krvácení je třeba vyloučit podezření, že by se o dané onemocnění mohlo jednat.

Na palubě letadla ohlaste toto neprodleně personálu letadla.

Na letišti neopouštějte prostor letiště a vyhledejte stálou zdravotnickou službu letiště.

V místě bydliště kontaktujte ihned svého ošetřujícího lékaře.

Nemocnice Na Bulovce, Praha

K dispozici jsou 2 bioboxy – malá místnost, ve které je speciálně filtrovaný vzduch.

Pokud má pacient příznaky eboly – dělají se testy a pokud se potvrdí, putuje do bioboxu.

Předpokládá se, že první cesta podezřelého na nákazu by byla z letiště přímo na Bulovku do této části, která se nachází na infekční klinice.

Může se zde léčit maximálně 10 pacientů.

„Nepředpokládáme masové šíření po Evropě kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám pro virus eboly,“ uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Centrum biologické ochrany v Těchoníně

Nemocnice pracuje v podtlakovém režimu, aby se zabránilo úniku infekce do okolí.

Připraveno je 28 lůžek, kapacitu může až zdvojnásobit.

V karanténě je připraveno dalších 100 lůžek.

Celý špitál armádní specialisté zaktivují do 24 hodin.

Pacient je po dobu převozu do nemocnice uložen ve speciálním laminátovém boxu.

Znečištěný odpad se spaluje v místní spalovně, zařízení je vybaveno záložním zdroji energie, má svůj heliport.

ruudazvostravy ( 20. srpna 2014 21:03 )

Nojo,no,ajť ty cestovatelský hovada jedou rači rounou do Iráku,tam jim na zakázku utnou krupón,budou to mít bez hospitalizace a zdravotní pojišťovny si aspoň nacpou žoky.

petranemeth ( 20. srpna 2014 20:13 )

naprosto s Vami souhlasim...uz to tu dvakrat bylo....vyvolat paniku aby svet neresil jine hruznejsi veci co se deji na nasi planete.....

slider ( 20. srpna 2014 18:51 )

Nejezdit do Afriky.

buban ( 20. srpna 2014 12:34 )

Nebo spíš jinou kondici. Ganzi-ty máš opravdu velký problém. Jenom nevím, jestli je to chlast či drogy.

buban ( 20. srpna 2014 12:29 )

vendulko1234-asi jste nováčkem na diskuzích. Jinak byste věděla, že ganzanie mele z cesty od rána, jenom občas má světlé okamžiky.

Zobrazit celou diskusi