Vznosné paláce starobylých měst a jejich náměstí se světově proslulými sochami, fontány a tiché parky nebo skvělé pláže podél takřka celého pobřeží si zamiluje každý. A každý také v Itálii najde něco, kvůli čemu se tam bude chtít vracet.

Češi znají hlavně Bibione a Benátky, ale i dál na jih jsou místa, která se vryjí do paměti. Dvacet regionů země – to je sto devět provincií s neopakovatelnou atmosférou, zvyky a svébytným kulinárním uměním.

Pro dovolenou jsou ideální pobyty na pláži, ale stále víc našinců si oblíbilo i horská jezera a jejich okolí, vhodné pro cykloturistiku. Vnitrozemí Itálie zase láká na nepřeberné množství památek po starých Etruscích a Římanech. A kdo miluje adrenalin, může vystoupat na Vesuv nebo poslední činnou sopku v Evropě - Etnu.

Lago di Garda

Lago di Garda - největší italské jezero.
Autor: profimedia.cz
Největší italské jezero na úpatí Dolomit má unikátní subtropické klima, v sezóně dovolených tu teploty dosahují i + 35 st. Celsia. Pláže jsou tu dlouhé 50 kilometrů a v okolních horách je spousta cyklostezek různé náročnosti. Je tu i největší zábavní park v Itálii Gardaland.

Ravenna

Ravena vás ohromí svými památkami.
Autor: profimedia.cz
Někdejší hlavní město Západořímské říše má dodnes sedm památek, zapsaných na seznamu UNESCO – baziliku San Vitale, Theodorichova mauzoleum a a další skvosty. Nedaleké moře  má spoustu písečných pláží, kam jezdí městská doprava. Kombinace poznání památek a koupání je velmi lákavá.

Apulie

Dlouhý pás pobřeží kolem správního střediska Apulie, města Bari, je stále ještě nezkažený mezinárodním turistickým ruchem.
Autor: profimedia.cz
Dlouhý pás pobřeží kolem správního střediska Apulie, města Bari, je stále ještě nezkažený mezinárodním turistickým ruchem. Za návštěvu stojí hlavně městečko Monopoli s vápencovými útesy na pobřeží, skrývajícími stovky malých pláží. Vnitrozemí nadchne strobylými farmami i jedinečným vínem značky Primitivo.

Sorrento

Nejznámější letovisko Kampánie leží 48 kilometrů na jih od Neapole a obklopují ho citrusové sady.
Autor: profimedia.cz
Nejznámější letovisko Kampánie leží 48 kilometrů na jih od Neapole a obklopují ho citrusové sady. Pláže se tu táhnou od Neapolského zálivu až k Salernu a Sorrento samotné je jimi proslulé. Je tu bezpočet antických památek, doplněných o ta středověké, jako třeba chrám San Francesca. Na ostrov Capri je to lodí 45 minut.

Tropea

Tropea se může pyšnit 4 km dlouhou pláží.
Autor: profimedia.cz
Starobylé městečko – kdysi řecká osada – leží v nejjižnější italské provincii Kalábrie. Má čtyři kilometry dlouhou hlavní pláž a řadu menších. Památky z 11. století jsou unikátně zachovalé a samotný kolorit městečka se sedmi tisíci obyvateli je neopakovatelný. 

Rady na cestu

Platí český pas nebo občanský průkaz, úřady uznávají i řidičský. Mýto na dálnicích činí cca 5 euro na 100 kilometrů. Obchody otevírají obvykle od 9.00 do 13.00 a pak od 16.00 – 20.00 hod. Muzea mají otevřeno denně od 9.00 do 19.00 hod., do chrámů a kostelů lze vejít (muži) jen v dlouhých kalhotách, ženy nesmí mít minisukně a odhalená ramena. Telefon na ZÚ ČR v Římě 0039/063244459, 0636095739

Ceny

Pizza: 1,8 až 4 eur

Bageta: 1,7 až 3,5 eur

Kuře: 2,6 až 3,3 eur

Šunka 10 dkg: 0,8 až 1,6 eur

Sýr tvrdý 10 dkg: 0,6 až 1,5 eur

Olivový olej 1 l: 1,8 až 7,8 eur

Chléb 1 kg: 2 až 4,9 eur

Zmrzlina: 1 až 3 eur

Káva: 1,1 až 2,2, eur

(pozn.- obchodník musí z elektronické pokladny vydat účet, pokud si ho nevyžádá zákazník, dostane pokutu i on)

Fotogalerie
5 fotografií