Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sára má dvě mámy, pro úřady je jedna z nich cizí! Změní to nový zákon?

Autor: David Vaníček - 
7. srpna 2014
00:52

Tereza Mikšaníková (36) porodila před rokem holčičku Sáru. Už dva roky předtím ale žila s partnerkou Pavlou (35) a dohromady chtějí fungovat jako rodina. Pavla je ale pro malou Sáru oficiálně cizí žena. Nový zákon má z obou lesbických žen udělat dvě mámy na 100%.

Sára koulí svoje obrovské oči a se zájmem pozoruje ruch v poslanecké sněmovně. Její mámy ji sem přivedly, aby novinářům jasně ukázaly, jak vypadá „jiná“ česká rodina. Teď je to důležité, jde jim o hodně. Mají šanci, že pro stát budou jako opravdová rodina se vším všudy.

„Když jsem byla se žlučníkem v nemocnici, moje manželka si musela vzít dovolenou, aby se mohla o Sáru starat, nemocenskou nedostane,“ popisuje biologická matka Sáry. A komplikací mají mnohem víc. Ani úředníci pořádně neví, jak s nimi jednat. „Hloupých lidí je dost a řeknou: Sorry, nás to nezajímá, pro nás právně nejste nic,“ dodává Tereza Mikšanová.

Video Roční Sára má dvě maminky. Jednu ale "načerno"! - David Vaníček
Video se připravuje ...
 

Platforma PROUD proto už delší dobu lobbuje za novelu zákona, která by umožnila, aby si partneři mohli osvojit děti biologických rodičů, se kterými žijí ve svazku. Oba tátové nebo obě mámy tak dostanou stejná práva, mohou dítě vyzvedávat ze školky, jít s ním k lékaři, brát za něj odpovědnost.

Lesbické matky s malou Sárou ve sněmovně. Lesbické matky s malou Sárou ve sněmovně. | David Vaníček

„Když už je v Česku registrované partnerství, musí přijít další krok. Musí mít také nárok a podmínky na výchovu svých dětí,“ říká poslankyně Radka Maxová (ANO). Už má pevnou podporu dvanácti poslanců a věří, že zákon prosadí. „Nenarazila jsem ve sněmovně naštěstí zatím ani jeden extrémistický názor proti,“ dodává, ale zároveň přiznává, že při přesvědčování a debatách musí být houževnatá.

 

Radka Maxová (Hnutí ANO) předloží zákon pro gay a lesbické rodiny sněmovně. Radka Maxová (Hnutí ANO) předloží zákon pro gay a lesbické rodiny sněmovně. | David Vaníček

„Platíme daně, chováme se slušně, fungujeme jako rodina. Ale od státu jistotu nemáme,“ kritizuje současný stav matka malé Sáry. Největší obavy mají gay a lesbické páry z krajních situací. Když totiž biologický rodič zemře, mohlo by dítě skončit v ústavní péči a partner, co ho roky vychovává, by na něj neměl právo.

Video Stejné rodiny, různá práva! - Proud
Video se připravuje ...