Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putinova odveta: Zakázal dovoz potravin! Týká se i Česka?

Putin zakázal dovoz potravin ze zemí, které proti Rusku uplatinily sankce
Putin zakázal dovoz potravin ze zemí, které proti Rusku uplatinily sankce  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, ljš - 
6. srpna 2014
17:39

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce. Zákaz by měl platit rok, ale Česka se prozatím netýká.

Prezident Putin uložil vládě vypracovat seznam zakázaných položek. Výnos Kremlu nezmiňuje jednotlivé státy, lze však předpokládat, že Česka jako členské země Evropské unie by se měl týkat také. Na seznamu zakázaných potravit však zatím žádný náš výrobek nefiguruje. I tak ale problémy českým producentům přidělá. Způsobí přetlak na trhu EU a povede k poklesu farmářských cen.

Putinův příkaz, zveřejněný na webu Kremlu, "zakazuje či omezuje" po dobu jednoho roku uskutečňovat dovoz "jednotlivých druhů zemědělské výroby, surovin a potravin" ze zemí, "které rozhodly o zavedení ekonomických sankcí proti ruským právnickým či fyzickým osobám, anebo se k takovému rozhodnutí připojily".

Přehled zemědělské produkce, jejíž dovoz omezilo či zakázalo Rusko v nedávné době:

 - mléčné produkty, džus, brambory, sojové boby, slunečnicová semínka, kukuřičná mouka a cukrovinky z Ukrajiny
    - prasata a vepřové maso z Lotyšska nebo přepravované přes Lotyšsko
    - sušené mléko z Lotyšska
    - prasata a vepřové maso z Litvy
    - hovězí maso z Austrálie
    - vepřové maso, ovoce a zelenina z Polska
    - hospodářská zvířata a maso z Rumunska
    - ovoce a zpracované maso z Moldavska, které stejně jako Ukrajina podepsalo smlouvy o rozšířeném obchodu a diplomatické spolupráci s EU; ovoce z Moldavska tvoří hlavní exportní položku, jejíž hodnota dosáhla v loňském roce 89,5 milionu dolarů, tedy zhruba 1,8 miliardy korun
    - prasata a výrobky z vepřové krve z Kanady, Japonska, Jižní Koreje, Mexika a Spojených států
    - připravuje se rovněž zákaz dovozu whisky Kentucky Gentleman a možná i ovoce z Řecka a drůbežího masa ze Spojených států.

ninka64 ( 8. srpna 2014 00:01 )

Obama rozehrává další "hru"!!!....Barack Obama uspořádal ve Washingtonu historicky první summit USA-Afrika, americké koncerny naslibovaly investice v celkové výši 14 miliard dolarů, bezbřehé pole působnosti dostane USAID, na niž se nyní provalují stále nové a nové skandály s pokusy o převrat na Kubě… To vše ve snaze zamezit sílícímu čínskému vlivu na černém kontinentu. Jinými slovy, Obama se vedle studené války v Evropě proti Rusku pustil do další studené války, s Čínou v Africe. Otázky jsou jasné: Může vůbec uspět? A nenabraly si USA v době, kdy ekonomicky zrovna nevzkvétají, těch „studených válek“ nějak moc najednou?

ninka64 ( 7. srpna 2014 23:39 )

přestaň lhát, uleví se ti!!!

ninka64 ( 7. srpna 2014 23:37 )

Černá Hora je hlavně pr.el světa. A drogová velmoc!!!

ninka64 ( 7. srpna 2014 23:36 )

Naprostý souhlas! Turecko z Rusů žije, nejen z turistického ruchu ale Rusové v Turecku investují do nemovitostí, ale to kreténům nemá cenu vysvětlovat.

ninka64 ( 7. srpna 2014 23:31 )

Ty nejsi průměrný, ty jsi nadprůměrný blb.

Zobrazit celou diskusi