Na začátku úspěšného zásahu byl ve středu 30.7.2014 dopoledne úpěnlivý ženský hlas, ozývající se do sluchátek operátora tísňové linky hasičů. V prostorách salonu se pohybuje neidentifikovatelný nebezpečný had.

Na místo byla proto ihned vyslána jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze zdejší stanice. Zhruba metrový had si vesele lezl v jedné z místností salonu. Stejně vesele jej hasiči chytili během deseti minut, aniž by byli pokousáni. Nakonec zjistili, že nejde o nebezpečného predátora, ale o mírumilovnou užovku červenou.

Tato užovka, která se vyskytuje především v jižní části USA a severní části Mexika, s největší pravděpodobností unikla z terária některého bytu v patrech nad přízemním kosmetickým salonem. Ve stropě jedné z místností salonu dokonce zel otvor, vedoucí až do bytových stupaček.

Hasiči hada převezli na svou domovskou stanici, ale ne kvůli potěše či vylekání kolegyň či manželek. Ještě ve středu si jej zde převzal pracovník ostravského útulku pro zvířata.

Užovka červená je pro svou klidnou povahu a jednoduchost chovu vhodná i pro začátečníky. V zajetí je to nejčastěji chovaný druh hada. Utíká ale každou sebemenší dírou. Je z čeledi škrtičů. Myši loví tak, že je udusí a potom je pozře. Had není jedovatý, takže když uštkne člověka, nic se mu nestane. Uštknutí prý bolí „jen“ jako vosí štípnutí.

por. Mgr. Petr Kůdela tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje FOTO: HZS MSK