Rychtář přiznal jen volně prodejný lék. „Pokud měla nějaké bolesti, což se čas od času stalo, tak jsem koupil volně dostupný prášek na bolest Nalgesin,“ prozradil krátce po smrti manželky. Pitva Bartošové ale odhalila, že byla pod vlivem tlumících léků z řady benzodiazepinů, které užívají pacienti na deprese. A právě ty mohly pocházet od překupníka, který je údajně Josefovi sháněl.

Bez předpisu

„Josef mě často kontaktoval. A protože věděl, že umím sehnat jakékoliv léky, tak mi nabízel peníze za to, že mu dovezu určité prášky, které jsou jinak výhradně na předpis,“ svěřil se Blesku nový svědek, jehož identitu má redakce k dispozici. On ovšem promluvil pouze pod podmínkou absolutní diskrétnosti. Pro svá tvrzení ale předložil důkazy v podobě SMS konverzací.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Jak plánoval Petr K. útěk! A stíhání Rychtáře po pitvě Ivety!? Redakce Blesk.cz

Těžký kalibr

„Nejdřív Ivetin manžel sháněl slabší léky, jako je Neurol. Později však přitvrdil a chtěl po mně léky, jako je Buronil a Heminevrin, a já mu je párkrát dodal,“ prozradil muž, který ale po čase dostal strach o zdraví zpěvačky. Objednávky odmítal. „Když jsem přestal dodávat, tak mi začala volat sama Bartošová a prosila mě do telefonu, ať jí pomůžu, že ty léky potřebuje,“ řekl muž. Z toho by vyplývalo, že zpěvačka už byla na psychofarmacích těžkého kalibru závislá. „Když jsem pro ně přestal léky shánět, Rychtář oslovil jiné překupníky a začal shánět léky jinými cestami,“ tvrdí překupník. Jak a od koho už ale nechtěl říct. „Mám svoje kontakty a o těch mluvit nebudu,“ řekl. Pokud by se jeho výpověď potvrdila, Rychtář by mohl být i trestně stíhán.

Trestný čin

„Pokud někdo podá jiné osobě léky, které jsou na předpis, a je si vědom toho, že dotyčného mohou poškodit, vystavuje se trestnímu stíhání za trestný čin ublížení na zdraví. V případě smrti se pak jedná o trestný čin usmrcení z nedbalosti s trestní sazbou 3 roky odnětí svobody,“ řekl Blesku JUDr. Jan Černý.

Co je to buronil?

Používá se pro léčbu úzkostných stavů, podrážděnosti, nočního neklidu, poruch spánku a poruch chování způsobených mentální retardací. Je užíván také jako podpůrná léčba závislosti na alkoholu a jiných drogách.

Co je to heminevrin?

Má ulidňující účinek na nervovou soustavu. Používá se k léčbě pocitu neklidu a nabuzenosti, léčbě nespavosti, odstranění příznaků při odvykání pití alkoholu.

Fotogalerie
9 fotografií