Rychlý meruňkový kompot

Potřebujete na 8 sklenic po 700 ml

4 kg pevných zralých meruněk
2 kg krupicového cukru

Postup

Meruňky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Půlky meruněk narovnáme po vrstvách do zavařovacích lahví, každou vrstvu ovoce prosypeme troškou cukru. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Kompoty vyndáme ze zavařovacího hrnce a necháme na utěrce vychladnout. Skladujeme na tmavém místě.

Sušené meruňky
Autor: Shutterstock.com
Sladké sušené meruňky

Potřebujete 

1 kg meruněk
1 l vody
1 kg cukru
lžička kyseliny citronové

Postup

Omyté meruňky rozkrojíme na poloviny, odstraníme pecky a ihned namočíme do studené vody s kyselinou citronovou, aby na vzduchu nehnědly. Ve vařící vodě rozpustíme cukr, přidáme meruňky povaříme 5–10 minut, pak dáme zchladnout a na 24 hodin odležet. Proslazené ovoce vyndáme, necháme odkapat a sušíme rychle, nejlépe sušičce na ovoce. Při pomalém sušení by ztmavly.

Meruňky se zázvorem
Autor: Shutterstock.com
Meruňky se zázvorem

Potřebujete na 3 sklenice po 375 ml

700 g vypeckovaných meruněk
balení Želírovacího ovocného cukru
vanilkový lusk
2 zarovnané lžičky kyseliny citronové
200 g čerstvého zázvoru

Postup

Omyté a odpeckované meruňky rozmixujeme ve větším hrnci, přidáme želírovací cukr a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme minimálně tři minuty. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábneme dřeň a společně se slupkou vložíme do hrnce k ovocné směsi. Zázvor oloupeme, nakrájíme na plátky a také přisypeme k ovoci. Vše povaříme minimálně dvě minuty. Na talířek kápneme trošku svařeného džemu, pokud je džem po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do něj 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové. Z povrchu džemu sebereme případnou pěnu, vyndáme lusk a zázvor a směs rozdělíme do skleniček.